NAKON SASTANKA

Dodik se obratio medijima: “Ja odmah putujem u Sarajevo da razgovaram sa evropskim ambasadorima, Čovićem i Izetbegovićem kao i komesarom"

Objavljeno:24.11.2021 - 18:55
A A A Times Arial

Foto: Twitter

Nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU Olivér Várhelyiem u Banjaluci Dodik se obratio novinarima, piše N1.

“Naši razgovori su bili vezani za političku situaciju. Od nas se očekuje da se vratimo u rad državnih organa.

Oni koji stoje iza nametnutoga Zakona o negiranju genocida trebaju da rješavaju taj problem. Bez povlačenja i ukidanja te odluke to neće biti moguće.

Mi smatramo da je pitanje imovine rješeno Daytonom. Naš prijedlog je da se to pitanje riješi međusobnim sporazumom. Imovina pripada entitetima i distriktu.” kazao je Dodik

“Ja odmah putujem u Sarajevo da razgovaram sa evropskim ambasadorima, Čovićem i Izetbegovićem kao i komesarom.  Spremni smo da radimo na implementaciji velikog investicijskog paketa koji podrazumijeva izgradnju autoputa.  Ne bih volio da smo stavljeni u situaciju da moramo da biramo ili da prihvatimo ono što političko Sarajevo hoće da bi koristili sredstva EU ili pak da angažujemo neke druge alternativne faktore.
Autoput je najvažniji projekat, traži se da RS se zaduži da pravi autoput Šćepan Polje – Foča, primarno smo zainteresirani za korištenja sredstva EU ali možemo naći i alternativu.

Rekonstrukcija pruge od Doboja do Šamca je treći projekat. Bez toga možemo živjeti. Bilo bi dobro da se ona napravi. Ali u svakom slučaju ne želim da oponiram nikome iz Evrope ali mislim da se ti projekti trebaju realizirati bez dodatnog političkog uslovljavanja. I da je to nešto što može da stvori osnovu za rješavanja i buduće političke procese u BiH.”