SA OVIM RECEPTOM USPJEVA IZ PRVOG POKUŠAJA - KROMPIRUŠA: Nikad lakša priprema domaćih kora, a peče se manje od 30 minuta

Praktična žena
SA OVIM RECEPTOM USPJEVA IZ PRVOG POKUŠAJA - KROMPIRUŠA:  Nikad lakša priprema domaćih kora, a peče se manje od 30 minuta
Krompiruša je pored bureka jedna od omiljenih pita. Naravno, domaće je uvijek bolje nego kupovno, zato ako ispratite ovaj recept napravićete najbolju krompirušu sa domaćim korama. Možda djeluje komplikovano, ali savladaćete iz prvog pokušaja. Još jedna zanimljivost kod ovog recepta, jer što umesto rendanog krompira koristite pire. 

Krompiruša je pored bureka jedna od omiljenih pita. Naravno, domaće je uvijek bolje nego kupovno, zato ako ispratite ovaj recept napravićete najbolju krompirušu sa domaćim korama. Možda djeluje komplikovano, ali savladaćete iz prvog pokušaja. Još jedna zanimljivost kod ovog recepta, jer što umesto rendanog krompira koristite pire, piše Stvarukusa.rs

Sastojci:

Za tijesto:

500 g brašna
300 ml vode
20 ml ulja
1 kašika sirćeta
10 g soli

Za punjenje:

300 g krompira
30 ml ulja
60 g crnog luka

Priprema:

Pomiješajte vodu, ulje i sirće sa malo soli. Sipajte u brašno i umijesite tijesto. Pokrije i ostavite da odmori 20 minuta. Podijelite tijesto na 4 dijela i oblikujte loptice. Svaku razvucite na tanak krug, pokrijte i ostavite da odmori nekih 20 minuta. Svaki krug prstima razvucite tanko, skoro providno. Premažite uljem. Krompir skuhajte, a luk isjeckajte i propržite. Zatim pomiješajte i ispasirajte. Sipajte na koru krompir po širini i urolajte, pa napravite kao puža. Ređajte na pleh obložen pek papirom i premažite umućenim jajetom. Pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta.

 

Ne propustite