AKO PRIMIJETITE OVO KAD RAZBIJETE JAJE, ODMAH IH BACITE! To je siguran znak da je "zatrovano" OPASNOM BAKTERIJOM

Praktična žena
AKO PRIMIJETITE OVO KAD RAZBIJETE JAJE, ODMAH IH BACITE! To je siguran znak da je "zatrovano" OPASNOM BAKTERIJOM
.

Kako prepoznati pokvarena jaja? Osim užasnog mirisa nalik sumporu, postoji i jedna suptilna promjena koja ukazuje da ste u riziku da se "otrujete",

Kako prepoznati da li je jaje sveže i bezbjedno za jelo? Osim specifičnog mirisa koji nedvosmisleno pokazuje da je namirnica pokvarena, postoje još neki znakovi koji ukazuju da jaje sadrži štetne bakterije i nikako ga ne treba jesti.

"Iako će se većina ljudi brzo oporaviti od trovanja pokvarenom hranom, ipak se kod nekoga mogu razviti hronični, teški ili čak po život opasni zdravstveni problemi", stoji u izveštaju o bezbjednosti jaja koji je objavila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA). Zato je izuzetno važno da odmah prepoznate signale da je namirnica nebezbejdna za jelo i da vam može ugroziti zdravlje.

 Ako primijetite da je bjelance ružičasto ili se boja "preliva", odmah ga bacite. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), promjena boje ili pojava iridescencije (prelivanje boja), koliko god da je suptilna, može da ukazuje na kvarenje zbog bakterije "pseudomonas". Konzumiranje jaja zaraženih ovim bakterijama može da dovede do trovanja hranom, kažu stručnjaci.

"Ova bakterija proizvodi fluorescentni pigment u bjelancetu jajeta. Ako naiđete na takvo jaje, bacite ga", preporučuju stručnjaci Centra za bezbednost jaja. Prisustvo bakterije "pseudomonas" može da izazove i druge primetne promene u jajima.

"Pokvarena jaja mirišu na buđ, kiselo ili trulo voće", piše u studiji objavljenoj u "Poultry Science". Pored promjena u boji, belance je razvodnjeno i "cedi se“, a na žumancetu se formira beličasta pokorica koja kasnije postaje smeđa.

Međutim, nisu sve promjene u boji znak da jaje nije bezbedno za jelo. Dok neke ukazuju na kvarenje, druge su savršeno bezbedne.

"Zamućeno bjelance (albumen) je znak da je jaje veoma svježe. Bistro belance je pokazatelj da jaje stari", navodi USDA. "Boja žumanceta može da varira u nijansama u zavisnosti od ishrane kokoške. Ako jede puno žuto-narandžastih biljnih pigmenata, žumance će biti tamnije žuto", dodaju stručnjaci iz Uprave za hranu.

Pored toga, normalno je da primetite malu količinu crvene boje u jajima.

"Krvave tačkice su uzrokovane rupturom jednog ili više malih krvnih sudova u žumancetu u vrijeme ovulacije. To ne znači da jaje nije bezbjedno", ističu stručnjaci USDA.

MONDO

Ne propustite