Hrvatska akademija za znanost i umjetnost: Hrvati moraju imati jednaka prava kao i Bošnjaci i Srbi

Objavljeno:22.11.2021 - 20:36
A A A Times Arial

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH pozvala je u ponedjeljak da se izmjenama Izbornoga zakona prestane s preglasavanjem Hrvata i spriječi dominacija brojnijih naroda, a zemlja preustroji po uzoru na Švicarsku i Belgiju, prenosi Avaz.

Nakon sjednice vodstvo HAZU-a u BiH u Mostaru upozorilo je da su Hrvati obespravljeni, da ih se preglasava, ponižava, te da su im uskraćena elementarna demokratska prava, pa drugi biraju čak i njihova člana Predsjedništva.

- Vrijeme je da se ove igre oko Izbornog zakona završe i da se okrene pripremama za ulazak u euroatlantske integracije i dogovori usmjere gorućim pitanjima razvoja. U Europi ima zemalja koje veoma uspješno žive s razlikama – Belgija, Švicarska, Cipar, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge - naveli su iz HAZU u BiH.

Nametanje članova Predsjedništva BiH te pokušaj da se Hrvati preglasaju i prigodom izbora izaslanika u gornji, nacionalni koncipirani Dom naroda, vodstvo HAZU u BiH nazvalo je “bezakonjem i nepravdom” koja nije samo političko pitanje, nego je i etičko.

U tri navrata glasovima Bošnjaka izabran je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Vodstvo HAZU-a u BiH upozorilo je kako se kroz stvaranje tzv. građanske BiH nastoji legalizirati “pravo brojnijeg naroda da uspostavi punu dominaciju, Hrvate posve podčini i preglasavanjem im nameće svoju volju, te oduzme postojeće mehanizme zaštite”. 

U ovoj najvišoj hrvatskoj znanstvenoj, kulturnoj i umjetničkoj ustanovi u BiH smatraju kako Hrvati moraju imati jednaka prava kao i Bošnjaci te Srbi.

- Hrvati se obespravljuju, ponižavaju, lišavaju prava jer su bez utjecaja i u Republici Srpskoj i u bošnjačkom entitetu koji se zove Federacija. I Hrvati žele parlament i vladu po istoj formuli koju imaju Srbi i Bošnjaci - poručili su iz HAZU-a u BiH.

Izrazili su očekivanje da će se do kraja godine postići dogovor o izmjenama Izbornoga zakona.

(HMS)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!