Dr Ivana upozorila javnost, NE PIJTE OVE LIJEKOVE I ANTIBIOTIKE: Svi ih kupuju na svoju ruku, a mogu izazvati autoimuna oboljenja

Porodica i zdravlje
Dr Ivana upozorila javnost, NE PIJTE OVE LIJEKOVE I ANTIBIOTIKE: Svi ih kupuju na svoju ruku, a mogu izazvati autoimuna oboljenja
Konzumacija antibiotika u Srbiji porasla je za 20% u posljednjih 12 mjeseci. Stručnjaci upozoravaju da zbog toga bakterije postaju sve otpornije na antibiotike.

Konzumacija antibiotika u Srbiji porasla je za 20% u posljednjih 12 mjeseci. Stručnjaci upozoravaju da zbog toga bakterije postaju sve otpornije na antibiotike.

Tim povodom u „Uranku“ na K1 televiziji gostovala je prof. dr Ivana Ćirković, mikrobiolog.

Regulišite šećer sa drevnim sastojcima koji se koriste stoljećima!

- Mi smo u pandemiji sa rezistencijom bakterija na antibiotike i ovo je tiha pandemija koja će biti opasnija i imati mnogo više uticaja po zdravlje od kovida. Otpornost bakterija je SZO uvrstila među top deset problema sa kojima se suočava zdravstvo - istakla je dr Ivana Ćirković za K1 televiziju.

Dr Ćirković upozorava da se u Srbiji koriste anbiotici bez ljekarskog recepta.

- U Srbiji je 65% stanovnika u prethodnih 12 mjeseci pilo antibiotike na preporuku ljekara, ali čak 20% je uzimalo na svoju ruku. Postavlja se pitanje kako dolaze do antibiotika kada je od 2017. godine u apotekama zabranjeno izdavanje antbitioka bez recepta ljekara - rekla je dr Ćirković u „Uranku“.

Ona naglašava da antibiotici kao i drugi lokekovi nemaju preventivni efekat i dodaje:

- Našem organizmu je potrebno godinu dana da se oporavi od jedne kutije popijenih antiobiotika. Uzimanjem anbiotika na svoju ruku nanosimo ogromnu štetu svom organizmu, jer se u našem organizmu nalaze dobre bakterije, a njihova dejstva se narušavaju antibioticima. Bakterije mogu ponovo da postanu osjetljive na isti antibiotik, ali samo ako se određeni antibiotici ne koriste nekoliko godina - navodi ona.

Doktorka ističe da su ljekari suočeni sa pritiskom od strane roditelja da pripišu neki antibiotik djetetu, a da roditelji nisu ni svjesni koje posljedice antibiotik može imati po dijete.

- Roditelji su jako uporni u traženju antibiotika za svoje dijete, a to ne bi trebalo da bude prvi izbor u liječenju dketeta. Antibiotici u dečjem uzrastu mogu izazvati alergijska oboljenja i dovesti do metaboličekih poremećaja, gojaznosti, i nastati autoimuna oboljena - podvukla je dr Ćirković.

Voditeljka „Uranka“ Bojana Bojović je upitala doktorku da li možemo da pretjeramo sa probioticima.

- Probiotici održavaju homeostazu našeg organizma. Oni pomažu dobrim bakterijama u našem organizmu, koje narušavaju antibitoici, da se vrate u svoje normalno stanje. Ne možemo preterati sa probitocicima ako se poštuju uputstva i preporuke ljekara - objasnila je.

Dr Ćirković insistira da se za lečenje protiv gripa  ne koriste antibiotici kao na početku.

- Najveći broj infekcija respiratornog i digestivnog trakta izazivaju virusi i zato nema opravdanja da se poseže za antibioticima u liječenju protiv gripe. Ovo je globalni problem. SZO je izdalo saopštenje da je samo 15% pacijenata, obeljelilih od kovida-19, imalo razlog da pije antibiotike, a čak 75% oboljelih je pilo antibiotike - zaključila je  Ćirković.

Novi.ba/Republika.rs

Ne propustite