NISMO IMALI POJMA: Šta se dešava našem tijelu ako pojedemo BANANU SA SMEĐIM TAČKICAMA?
Banane su jedna od osnovnih namirnica afričkog stanovništva, a izvorno potiču iz jugoistočne Azije. Ovo voće karakteristične žute boje je omiljeno širom svijeta i ima izuzetnu nutritivnu vrijednost
Banane sa vremenom dobijaju crne pjege. Zbog toga ih mnogi bacaju. Međutim, banane sa pjegama su zrele i vrlo korisne.
Evo zašto ih ne treba bacati:
1. Sprječavaju žgaravicu
Zrele banane djeluju poput laganog antacida. Neutrališu kiseline i opuštaju probavni „aparat“. Jedna banana nakon bogatog jela može spriječiti tegobe u području usta i grla – poput žgaravice.
2. Sprječavaju zatvor
Banane mogu pomoći i kod zatvora jer sadrže balastne materije koje potiču redovno pokretanje crijeva.
3. Poboljšavaju raspoloženje i brinu za dobar san
Banane s mrljama sadrže manje količine aminokiseline imenom triptofan. Naime, triptofan poboljšava opšte raspoloženje i brine za dobar i miran san. Osim toga, banane sadrže vitamin B te antistresne minerale magnezijum i kalijum – koji su zaslužni za jake živce.
4. Snižavaju krvni pritisak
Pacijenti s visokim krvnim pritiskom treba što je manje moguće soliti jelo jer so povišava pritisak. Umjesto toga treba da jedu namirnice bogate kalijumom – poput banana – kako bi im se snizio pritisak. Dijabetičari ne smiju prečesto da jedu prezrele banane, jer ove imaju visok udio šećera.
5. Daju nam energiju
Banane su jako zasitne. Sadrže biljni skrob – koji nam brzo daje energiju (zato sportisti često jedu banane za brzi oporavak). Fizička izdržljivost se podstiče glikemijskim ugljenim hidratima, mineralima i vitaminima iz banane. Kalijum dodatno štiti od grčeva u mišićima. Magnezijum iz banane djeluje na funkciju mozga, olakšava učenje i poboljšava koncentraciju.
6. Pomažu kod manjka gvožđa
Gvožđe je jedan od sastavnih dijelova naših crvenih krvnih zrnaca koji su zaslužni za tok hranjivih materija i kisenika u tijelu. Banane sa smeđim mrljama bogate su gvožđem i dobre su protiv anemije.
Novi.ba/Informer.rs