MLAD I ZDRAV ČOVJEK SE SAMO SRUŠIO, POČEO DA BUNCA: Ljekari zanijemili kada su na snimku vidjeli šta mu živi u mozgu

Zanimljivosti
MLAD I ZDRAV ČOVJEK SE SAMO SRUŠIO, POČEO DA BUNCA: Ljekari zanijemili kada su na snimku vidjeli šta mu živi u mozgu
.

Doktori u Bostonu doživjeli su prizor iz horor filma kada su pregledali pacijenta starog 38 godina, koji je iznenada dobio napad, bio je dezorijentisan i pričao je nepovezano.

Muškarac iz Masačusetsa, čije ime nije saopšteno, jedne noći se srušio na pod. Supruga ga je pronašla i pozvala Hitnu pomoć. Nije odgovarao na pitanja, prema njenim riječima, "lupetao" je besmislice, a pogledom je fiksirao jednu tačku na plafonu dok mu se cijelo tijelo treslo.

Nije imao nikakvu istoriju bolesti, uzimanja lijekova ili opijata, i ovo je bio prvi napad koji je doživio u životu.

Urađene su mu sve moguće analize, i zbog straha od neurološkog problema, doktori su uradili i skener mozga. Na slici su ugledali jeziv prizor - nekoliko pantljičara se nastanilo u mozgu pacijenta. Ovo stanje naziva se cerebralna cisticerkoza, i nastaje kada se paraziti uneti kroz hranu, najvjerovatnije nedovoljno termički obrađeno meso svinje, nastane u mozgu.

Dvije decenije ranije, ovaj čovjek emigrirao je iz ruralne Gvatemale, gdje su ovakva stanja relativno česta zbog loše higijene i nepravilne obrade hrane. Američki ljekari bili su šokirani jer se ova bolest rijetko viđa u razvijenim zemljama. Moguće je da je pantljičare unio još u domovini, 20 godina ranije, i da su sve to vrijeme živjele u njegovom tijelu.

Paraziti kao što je pantljičara mogu se unijeti kroz digestivni trakt, ali se mogu prenositi i sa čovjeka na čovjeka ako inficirana osoba ne opere ruke nakon odlaska u toalet. Jaja u kojima se nalaze pantljičare tako mogu da završe na površinama koje će dodirnuti sledeća osoba, pa uzeti nešto da jede... Jasno vam je kako dalje ide ova prilično gadna infekcija.

Simptomi su gubitak težine, problemi s varenjem, bolovi u stomaku, ali parazit ne mora da ostane u sistemu za varenje, kao što se dogodilo u ovom slučaju. Pantljičare mogu kroz mišiće i krvotok da "putuju" dalje kroz organizam i izazovu čitav niz simptoma, u zavisnosti od toga gdje će ostati.

Najčudnije je što jaja u kojima se pantljičare nalaze mogu mjesecima, čak i godinama, da budu u svojevrsnoj hibernaciji u organizmu, i da uopšte ne izazovu imuni odgovor tijela.

Najbolji način da se zaštitite od ove bizarne infekcije je da meso, naročito svinjetinu ali i ribu, dobro termički obrađujete, vodite računa o higijeni u kuhinji kada radite sa živim mesom i perete ruke prije i poslije odlaska u toalet.

(MONDO)

Ne propustite