KORIJEN OVE BILJKE OPORAVLJA PLUĆA, LIJEČI BRONHITIS I ČISTI SINUSE: Evo kako ga trebate koristiti - PRIJEKI LIJEK (RECEPT)

Porodica i zdravlje
KORIJEN OVE BILJKE OPORAVLJA PLUĆA, LIJEČI BRONHITIS I ČISTI SINUSE: Evo kako ga trebate koristiti - PRIJEKI LIJEK (RECEPT)
Koristi se kao prilog uz jela sa mesom, pa je poželjno da se nađe na vašem meniju ove zime...

Koristi se kao prilog uz jela sa mesom, pa je poželjno da se nađe na vašem meniju ove zime...
 
Korijen rena se bere u kasnu jesen kada listove ubije mraz. Možete da kupite svjež korijen rena na tržištu tokom ove sezone. Izaberite svjež, kameno-tvrd koren koji je lišen izdanaka, buđi ili mekih mjesta.

Izbjegavajte zeleno-obojen koren rena, budući da je on veoma gorak. Osim toga, izbegavajte prezreo, stari i veći koren rena, jer on ima tendenciju da bude previše vlaknast i na taj način, lošeg je ukusa.

Kod kuće, čuvajte ren u papirnoj kesi i stavite ga u frižider gdje će se održati narednih 6-9 mjeseci. Komercijalno pripremljeni proizvodi od rena mogu biti lako dostupni u prodavnicama širom cijele godine.

Uvijek treba da koristite ren u svježem stanju; ako je narendan i stoji predugo, on će izgubiti svoju moć. Možete, međutim, da narendate ren i da ga pomješate sa jabukovim sirćetom, i čuvajte ovo u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Ovaj preparat će trajati beskonačno! Uvijek koristite ren sirov, budući da kuvanjem gubi ljekovito dejstvo i svoj ukus.

Ren za sinuse
 
Poznato je da je ren za sinuse jedan od najboljih prirodnih lijekova. Infekcija sinusa se javlja uslijed nagomilavanja sekreta u sinusima, što stvara prijatno okruženje za rast i razvoj loših bakterija, a ovo stanje može da bude prilično bolno.

Isparljiva jedinjenja koja su prisutna u renu sprečavaju ovu akumulaciju razređivanjem stare sluzi. Dakle, ako ste skloni sinusnim i infekcijama gornjih disajnih puteva, možete uzeti pola kašičice sosa od rena ujutru i u podne i najmanje 10 minuta nakon upotrebe nemojte unositi hranu ili pića.

Ovo će odmah očistiti sinuse. Ren takođe ublažava simptome gripa, prehlade i zagušenja. Sitno mlevena pasta od rena može da se nanese preko grudi da izliječi zagušenja. Osim ovoga, možete i da zagrejete narendani ren, pa da se inhalirate ovim isparenjima od 5-10 minuta.

Ren za bronhitis

Ren se preporučuje u liječenju hroničnog bronhitisa i respiratornih bolesti, jer ima snažno antiseptičko i dejstvo za iskašljavanje, a takođe širi bronhije.

Kako se koristi ren za bronhitis?

Izrendajte korijen rena i dodajte četiri kašičice meda u ovo. Nakon 30 minuta, stisnite sok dobro i kuvati ovo sa deset kašika vode. Nakon što je smješa kuvana, procijedite je, ostavite da se ohladi, a zatim je pomešajte sa sirovim sirupom. Uzmite tri kašike ovog lijeka dnevno.

Ren protiv kašlja

Da koristite ren protiv kašlja, uzimajte 1 kašičicu narendanog rena pomešanog sa kašičicom meda svako jutro na prazan želudac, tokom perioda od 30 dana.

Ren protiv bolesti pluća

Prelijte 10 g narendanog korena rena sa 200 ml ključale vode, te ostavite da odstoji nekoliko minuta, zatim procijedite i pijte 2-3 puta dnevno u malim šoljicama. Ovaj čaj od rena je odličan za čišćenje pluća.

Ren protiv astme

Skuvajte 4 kašike rendanog rena sa šoljom jabukovog sirćeta, pa kada se ren razmekša, procedite ga i dobijenoj količini dodajte istu količinu meda. Kuvajte ovu smjesu lagano da se zgusne, pa sačekajte ohladi. Dobijeni preparat treba uzimati ujutru i uveče.

 

Ne propustite