NI SLUČAJNO NEMOJTE DA KUPUJETE RIBU U OVAKVOM PAKOVANJU: Znak koji svi ignorišemo govori da je puna BAKTERIJA

Praktična žena
NI SLUČAJNO NEMOJTE DA KUPUJETE RIBU U OVAKVOM PAKOVANJU: Znak koji svi ignorišemo govori da je puna BAKTERIJA
.

Kako prepoznati da riba nije svježa? Obratite pažnju na pakovanje, jedan znak je siguran pokazatelj da je puna bakterija.

Bilo da se pridržavate dijete bazirane na ribi ili samo s vremena na vrijeme uživate u ovaoj namirnici, riba je odličan način da ishranu obogatite proteinima koji drže sitost i omega-3 masnim kiselinama koje su dobre za srce. Iako većinu smatramo zdravom, imajte na umu da nisu svi morski plodovi jednako dobri kada je u pitanju zdravlje.

U stvari, postoji jedan siguran znak koji upozorava kada ne bi trebalo da jedete ovu namirnicu, a može se vidjeti na pakovanju. Ako vidite kristale leda na ambalaži ribe, nemojte je kupovati.  

Kada kupujete ribu, postoji sasvim jasan pokazatelj koji ukazuje da bi trebalo da je bacite umjesto da je pojedete, a to su kristali leda. Iako je logično da pomislite da je to dobar znak, da je riba držana na hladnom, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) kaže drugačije. Kristali leda mogu biti pokazatelj da je riba provela duži period u skladištu, što znači da nije baš svježa, ili da se odmrznula i naknadno zamrznula, što može potencijalno da izazove razvoj opasnih bakterija.

Ali, kristali leda na ambalaži ribe nisu jedini znak da "nešto nije u redu". FDA preporučuje da bacite svaku smrznutu morsku hranu kod koje je ambalaža pocepana ili otvorena, kao i sva pakovanja sa "zgnječenim" ivicama. Osim toga, po mirisu možete da osjetite da li je namirnica svježa, kao i ako je meso "savitljivo" i nedovoljno čvrsto - to je takođe znak da treba da je bacite. 

FDA napominje da je svaki riblji proizvod koji je označen kao "prethodno zamrznut" najvjerovatnije prošao kroz temperaturne promene, a što će se svakako primetiti na samoj hrani . Konkretno, prethodno zamrznuta riba može da ima promjene u boji škrga, teksturi, krvnim sudovima, pa i izgledu očiju.

MONDO

Ne propustite