ISTISKUJETE OVAKVE BUBULJICE? Možete napraviti veliki problem: EVO KAKO SE ONE UKLANJAJU!

Porodica i zdravlje
ISTISKUJETE OVAKVE BUBULJICE? Možete napraviti veliki problem: EVO KAKO SE ONE UKLANJAJU!
Koliko često imate problem sa bubuljicama? Da li ih imate stalno, ili se povremeno pojave, u momentima kada ih najmanje želite i očekujete, kao na primer kada krenete na neku svečanost? Sigurno ste imali tu, a možda i još puno situacija kada vas je neplanirana bubuljica (jedna ili više njih) neprijatno iznenadila na licu, piše Minutzamene.com.

Koliko često imate problem sa bubuljicama? Da li ih imate stalno, ili se povremeno pojave, u momentima kada ih najmanje želite i očekujete, kao na primer kada krenete na neku svečanost? Sigurno ste imali tu, a možda i još puno situacija kada vas je neplanirana bubuljica (jedna ili više njih) neprijatno iznenadila na licu, piše Minutzamene.com.

Znamo, ne treba ih cijediti, ali teško je trpeti ih. No, nije svaka bubuljica za cijeđenje i bolje je da to shvatite na vrijeme.

Umijete li da prepoznate zrelu bubuljicu? Ako ne umijete, pomoći ćemo vam. 

Šta podrazumijevamo pod pojmom „zrela bubuljica“?

Termin “zrela bubuljica” podrazumijeva, uglavnom da bubuljica ima beo vrh koji je spreman da pukne u svakom trenutku. 

Ne mora uvijek i u svakom slučaju da bude tako, ali u većini jeste. Na primjer, kod mitisera se ne stvara bijeli vrh, već bubuljica počinje da dobija jako žutu boju na mjestu na kom se pojavila. Ne možete unaprijed znati da li je mitiser zreo za cijeđenje ili nije. Tek kada istisnete, vidite, po njegovoj boji i tvrdoći, da je već neko duže vrijeme unutra. 

Nije baš preporučljivo cijediti mitisere tek tako. Najbolje bi bilo da to uradi stručna osoba u kozmetičkom salonu. Cijeli taj postupak se zove komedoekspresija . Vi, svakodnevnim cijeđenjem kod kuće, nosite rizik da, em nestručnim cijeđenjem, em prljavim rukama nanesete još veću infekciju i i napravite stanje gorim nego jeste. 

Kod bubuljica koje su upaljene i crvene, čak i kada imaju bijeli vrh, ne podrazumijeva se da je bubuljica zrela i spremna za cijeđenje.

U većini slučajeva se dešava, da kada se stisne upaljena bubuljica koja je pritom puna gnoja, prolije sav taj gnoj unutar kože oko nje i napravi još veći zapaljenski proces. Međutim, svi mi, u želji da se što prije riješimo neprijatnog izgleda i sadržaja pune gnojne bubuljice, griješimo tim nasilnim istiskivanjem. 

Vjerovatno niste znali da crvene, upaljene bubuljice ostavljaju najviše ožiljaka na licu? Trenutno ih icijedite i čini vam se da ste rešili problem, ali kada crvenilo prođe i bubuljica konačno nestane, ostaju naizgled neprijatne rupice i ožiljci, koji se kasnije pune prljavštinom i bakterijama i na tim mjestima imate pogodno tlo da stvaranje novih mitisera. I tako sve u krug. 

Sada se vjerovatno pitate, pa dobro, šta uraditi sa zrelom bubuljicom?

Evo nekoliko prijedloga za rešenje. 

Kada ste potpuo sigurni da je bubuljica zrela, postupite pametno i pažljivo. Ključ uspjeha je čišćenje, kako bubuljice, tako i cijelog lica. Od velikog je značaja da vam ruke budu besprijekorno čiste kada dodirujete nadražene i osjetljive delove lica. Ne mora to da bude neko skupo sredstvo za čišćenje. Neka bude obični sapun i topla voda.

Topla voda je dobra za njegu lica, jer uspešno skida ostatke sebuma sa lica, pogotovo ako imate masnu kožu. Ponekad vam sapunica neće ni biti potrebna.

Topla voda je takođe dobra, je otvara pore i omogućava lakše istiskivanje i sami izlazak zrele bubuljice. Možete upotrebiti i antibakterijski sapun za bubuljice. 

Vaše ruke i lice moraju biti skroz čisti, da bi se smanjio rizik od prenošenja bakterija.

Prije nego je iscedite, natopite tupfer vate toplom vodom i držite 2-3 minuta preko bubuljice.

Nakon toga, kada se pora dovoljno otvorila, stisnite lagano sa obe njene strane, tako da je obuhvatite cijelu. Cijeli sadržaj iscijeđene bubuljice pokupite čistim tupferom i ponovite opet postupak. 

Nipošto nemojte biti agresivni i po svaku cijenu naleći na bubuljicu.

Ukoliko izađe samo mali dio tečnog gnoja, tu se zaustavite, jer je to dobar pokazatelj da bubuljica nije potpuno zrela za cijeđenje. Kada izađe veća količina cijeđenog gnoja i na kraju tvrdi deo bubuljice, tzv. korijen bubuljice, budite sigurni da ste dobar posao obavili i da je bubuljica odstranjena cijela.

Kako još da znamo da je kraj sa cijeđenjem zrele bubuljice?

Kada počne da izlazi krv iz nje ili prozirna beličasta tečnost, nalik likvoru, tzv. prozirni fluid. Na kraju samog cijeđenja, jako je važno očistiti samu bubuljicu losionom za bubuljice, koji u sebi sadrži neki antibiotik. To može biti klindamicin rastvor ili gel, a možete koristit i salicilate, koji uspješno uklanjaju crvenilo na mestu gdje je bila bubuljica. U obližnjoj apoteci možete pronaći i različite praškove za rane, sa dodatkom antibiotika za lakše zarastanje bubuljice, ili određene preparate u vidu gelova koji su idealni za tretman upaljenih bubuljica.

Razlika između zrele i nezrele bubuljice

Jasno je da niko od nas ne voli na svom licu da vidi bubuljicu, bilo da je ona zrela ili nije zrela. Ali, kada ih već imamo, bolje da od dva zla izaberemo manje.  Moramo naučiti, ako već nismo do sada, da razlikujemo zrelu bubuljicu od nezrele, jer je to zaista važno kada pristupamo njenom leijčenju i saniranju. 

Naime, zrelu bubuljicu ćemo lako prepoznati. Na vrhu je izrazito bijela, ima tzv. gnojnu glavu i spremna je za uklanjanje. Može biti i žuta na vrhu, kao što smo već pomenuli i to je dobar znak da treba da se odstrani.

Zrela bubuljica još i nema okolo sebe crvenilo, što je dokaz da nije upaljena.

Nezrela bubuljica, se nekako i na prvi pogled vidi da nije zrela (stara). Obično se tu radi o tek nastalim bubuljicama, koje su izrazito crvene i iritirane dužinom cijele strane na kojoj su se pojavile. Iako ne mora uvijek da znači, nezrela akna vuče za sobom ceo zapaljenski proces na licu, koji mora da se liječi određenom terapijom koju je propisao  dermatolog. Najpametnije je ništa ne dirati kod kuće, nego pravac ljekaru. Nezrela bubuljica oko sebe ma gnojni čep, koji se ne može ni pod kojim uslovima odstraniti. Najbolje je sačekati dok potpuno se sazri, pa da je tek onda cijedite i tretirate ukoliko možete da budete strpljivi, jer je to proces koji ponekad zna da traje jako dugo. 

Ne propustite