8 SIMPTOMA TUMORA NA MOZGU: Ako dođe do broja 4 odmah se javite doktoru, OVO JE ZNAK KOJI UPOZORAVA NA KRITIČNO STANJE!

Objavljeno:28.10.2021 - 14:42
A A A Times Arial

Za izliječenje je najvažnije rano otkrivanje tumora, a da biste mogli da ga prepoznate, morate znati koje tihe simptome izaziva.

Obratite pažnju na sljedećih 8:

1. Glavobolja

Nažalost, ni najstručniji ljekari nekad ne mogu da razlikuju glavobolju koju uzrokuje migrena od one koju izaziva tumor na mozgu. Ako vas bol muči svakog dana i dugo traje, imate osjećaj da se njegov intenzitet stalno pojačava, trebalo bi što pre da odete kod lekara i počnete sa ispitivanjima.

2. Problemi sa vidom

Još jedan skriveni simptom koji ni sami pacijenti često ne primijete sve dok ne dođe do kritične tačke - gubitka perifernog vida. Najpre ga primijete osobe koje svakodnevno voze automobil - odjednom se u vidnom polju stvaraju slijepe tačke i novi "mrtvi uglovi". Gubitak perifernog vida je jedan od čestih znakova tumora hipofize.

zena-depresija-glavobolja-shutterstock

3. Slabost i pospanost

Motorni korteks odgovoran je za rad mišića celog tela. Ako se tumor formira u ovom dijelu mozga, dolazi do poremećaja ili potpunog izostanka signala između mišića i mozga, pa može doći do slabosti i malaksalosti u ekstremitetima. Još jedan simptom tumora motornog korteksa je i pospanost.

4. Teškoće sa govorom

Još jedan simptom tumora na mozgu su poteškoće u govoru. Manifestuje se poteškoćama sa izborom riječi, pa sve do nemogućnosti vođenja razgovora. Na primjer, iznenadno zamuckivanje može biti znak tumora na mozgu. 

5. Promjene ponašanja

Iznenadni bijes, anksioznost i depresija takođe mogu biti znak razvoja tumora na mozgu. Tumor frontalnog režnja može izazvati čak i promjene cjelokupne ličnosti.

6. Gubitak sluha

Ako iznenada ne čujete ili ste počeli teško da razaznajete zvukove i tuđi govor, to može biti znak tumora na mozgu. Osim toga, zvonjenje u jednom ili oba uva takođe može biti znak upozorenja.

7. Teškoće sa začećem i dojenjem

Hipofiza je žlijezda u mozgu koja kontroliše proizvodnju i novo hormona, uključujući reproduktivne hormone. Kada se na ovom dijelu stvori tumor, i muškarci i žene mogu da imaju problema sa reprodukcijom, a žene i sa dojenjem.

8. Poremećaj ravnoteže

Još jedna važna funkcija koju mozak obavlja može biti ugrožena uslijed tumora. Ako iznenada primijećujete poremećaj pokreta ili ravnoteže, zanošenje u stranu tokom hoda ili se teško orijentišete u mraku, ne bi bilo loše da posjetite ljekara koji će ispitati stanje.

(informer.rs)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!