"MORAMO ZAUSTAVITI OVE PRIJETNJE PREMA REGIJI I SVIJETU": Putin za vrijeme govora poručio kako postoji opasnost od izbijanja oružane utrke u Aziji

Svijet
"MORAMO ZAUSTAVITI OVE PRIJETNJE PREMA REGIJI I SVIJETU": Putin za vrijeme govora poručio kako postoji opasnost od izbijanja oružane utrke u Aziji
Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je kako postoji opasnost od izbijanja utrke u naoružanju na prostoru Azije. Za vrijeme govora putem video veze u sklopu Summita istočne Azije rekao je: "Mnogo puta smo upozoravali na to, unatoč tome što je bivši američki predsjednik Donald Trump odlučio se povući iz INF sporazuma u kolovozu 2019., da Moskva uvodi jednostrani moratorij na razvoj raketa srednjeg i kratkog dometa u regiji Azija-Pacifik i drugim dijelovima svijeta te da pozivamo na ozbiljan dijalog. Ruski prijedlog i dalje stoji i postaje sve važniji".

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je kako postoji opasnost od izbijanja utrke u naoružanju na prostoru Azije. Za vrijeme govora putem video veze u sklopu Summita istočne Azije rekao je: "Mnogo puta smo upozoravali na to, unatoč tome što je bivši američki predsjednik Donald Trump odlučio se povući iz INF sporazuma u kolovozu 2019., da Moskva uvodi jednostrani moratorij na razvoj raketa srednjeg i kratkog dometa u regiji Azija-Pacifik i drugim dijelovima svijeta te da pozivamo na ozbiljan dijalog. Ruski prijedlog i dalje stoji i postaje sve važniji", piše Advance.hr.

"Suradnja s drugim zemljama je jedini način kako možemo zaustaviti postojeće i nadolazeće prijetnje te riješiti probleme koji pogađaju našu regiju i cijeli svijet", poručio je ruski predsjednik.

No, taj dijalog se može sve teže voditi, pogotovo s onim akterima koje i spominje. Činjenica da je SAD jednostrano izašao iz cijelog niza sporazuma o ograničenju naoružanja s Rusijom (pritom je INF najvažniji) pokazuje da je prostor za dijalog sve manji, a naročito sada kada je SAD šokiran naglim razvojem kineskog hipersoničnog naoružanja (jedan od glavnih razloga zašto je Trump izašao iz INF-a je to što u tom sporazumu ne sudjeluje Kina).
 

Ne propustite