Crna Gora

Jasna poruka Đukanovića: Zaštiti Zapadni Balkan od utjecaja velikih sila

Objavljeno:27.10.2021 - 14:51
A A A Times Arial

Zapadnom Balkanu potrebna je odlučnija zaštita od malignog uticaja trećih strana, izjavio je crnogorski predsjednik Milo Ðukanović na sastanku sa članovima delegacije Evropskog vijeća za međunarodne odnose (ECFR) koji borave u studijskoj posjeti Crnoj Gori i regionu.

U saopštenju iz Kabineta crnogorskog predsjednika navodi se da su aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski zastupnici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani na međunarodne vanjske odnose država Jugoistočne Evrope.

Oni su, dodaje se, iskazali interesovanje za Ðukanovićevo viđenje stanja u Crnoj Gori i regionu, mogućnostima za rješavanje unutrašnjih političkih kriza, ali i geopolitičkih odnosa i posljedica, prenio je Tanjug.

Navodi se da je Ðukanović, uz ocjenu o izvjesnom poremećaju na širem globalnom planu, rekao da je aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu posljedica dvije okolnosti, zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok-Zapad.

Ðukanović je, dodaju, ukazao na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama Zapadnog Balkana za integraciju u EU, i “odlučniju i promišljeniju zaštitu regiona od malignog uticaja trećih strana što nije samo interes Zapadnog Balkana, već i Evrope.

“On je iskazao zabrinutost da je oživljavanjem retrogradnih politika, posljednjih meseci Zapadni Balkan više na pitanju stabilnosti, nego integracija. Uprkos tome, izrazio je spremnost Crne Gore da se bori za vrijednosti u koje vjeruje, napominjući da je Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rješavati i u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja”, navodi se u saopštenju.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!