Damir Mašić: Iza odluke vlasti u FBiH o zamjeni fiskalnih kasa, pored HDZ-a stoji i SDA

Objavljeno:27.10.2021 - 14:13
A A A Times Arial

Tokom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog dom Federalnog parlamenta, Klub SDP-a tražio je da se na dnevni red uvrsti i  Zaključak kojim se traži od Vlade FBiH i Ministarstva finansija stavljanje van snage usvojenog Pravilnika o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.

- Na današnjem glasanju o prijedlogu Kluba zastupnika SDP u Parlamentu FBiH da se na Dnevni red današnje sjednice uvrsti Zaključak kojim se traži od Vlade FBiH i resornog ministarstva finansija stavljanje van snage usvojenog Pravilnika o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH, jedino klubovi SDA i HDZ nisu podržali ovaj prijedlog. Samo je 7 glasova falilo da prijedlog prođe, izjavio je Damir Mašić, šef Kluba zastupnika SDP-a.

- Sve maske su pale i sada je jasno kao dan da, pored HDZ-a, i SDA stoji iza njega i punim podržava dodatni namet privredi kroz obaveznu zamjenu fiskalnih kasa. Nažalost proteklih sedmica u SDA nisu imali petlje da javno to kažu i obrazlože svoj stav zbog čega nepotrebno uvode dodatne namete privredi. Mi u SDP-u smatramo da je u potpunosti neprihvatljiva i neopravdana odluka Vlade FBiH i resornog ministarstva finansija koja će obavezu zamjene fiskalnih kasa dovesti do dodatnog finansijskog udara na privrednike u FBiH kroz što će privredu koštati preko 60.000.000 KM - istakao je Mašić.

U donošenju ove odluke, prema njegovim riječima, kroz usvajanje spornog pravilnika u potpunosti je izostala javna rasprava u Parlamentu FBiH.

- Dodatno problematično je to imajući u vidu da je isti prijedlog, doduše kroz predloženi zakon od strane Vlade FBiH 2019. godine, neslavno završio u parlamantarnoj proceduri tako što nije bio podržan od strane zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH - istakao je Mašić.

- Nakon odluke Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH o drastičnom poskupljenju struje privrednim subjektima, ove odluke o nepotrebnoj zamjeni fiskalnih kasa ne možemo se oteti utisku da vlast u FBiH predvodjena sa SDA i HDZ planski i sistemski kontinuirano uvodi dodatni namet privrednicima. Ono što dodatno zabrinjava je prilično mlaka reakcija Udruženja poslodavaca koje bi se moralo više i snažnije boriti protiv ovih odluka vlasti. Mi ih i ovim putem ohrabrujemo da to učine - dodao je šef Kluba zastupnika SDP-a.

Na kraju je naveo da će na narednoj sjednici kada će uz već prihvaćen prijedlog SDP-a biti i tačka dnevnog reda “Informacija Vlade FBiH o usvojenom Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH kada će ponovo tražiti za stavljanje van snage "ovog sramotnog pravilnika”.

Izvor:Avaz

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!