Nije oštećena i ispucala, EVO ZAŠTO VAM KOSA OPADA: Dermatolozi otkrili kako da spriječite katastrofu - JEFTINO A POMAŽE SIGURNO

Porodica i zdravlje
Nije oštećena i ispucala,  EVO ZAŠTO VAM KOSA OPADA: Dermatolozi otkrili kako da spriječite katastrofu - JEFTINO A POMAŽE SIGURNO
Ako razmišljate kako da stanete na kraj pretjeranom gubitku kose, neka medicinska rešenja, poput estetskog zahvata, mogu da vam se čine dosta riskantnim, a isto tako su i veoma skupa.

Ako razmišljate kako da stanete na kraj pretjeranom gubitku kose, neka medicinska rešenja, poput estetskog zahvata, mogu da vam se čine dosta riskantnim, a isto tako su i veoma skupa.

Zanima vas šta bi moglo da vam pomogne? Na sreću, nova istraživanja koja donose nove podatke mogla bi da vam posluže kao velika ušteda ali i da vam smanje brige.

Kako se posljednjih godina mnogo govori o važnosti vitamina D, dermatolozi su željeli da provjere koliko on može da pomogne kada je u pitanju sprječavanje opadanja kose – stanju koje trenutno utiče na kvalitet života kod 80% muškaraca ali i 50% žena koje imaju oko 50 godina.

U novoj studiji objavljenoj u magazinu The Journal of Cosmetic Dermatology, dva dermatologa su navela: "Vitamin D je sigurno deo ciklusa rasta i ispadanja kose, tačnije folikula dlake"

Kako su stručnjaci prepoznali da ovaj vitamin djeluje na ciklus rasta vlasi, javila se potreba da sprovedu istraživanje kako bi provjerili i moguće dokazali da je vitamin D potencijalni terapeutski preparat za one koje muči pretjerani gubitak kose, piše Ordinacija.hr.

Ovo istraživanje nije naučnicima ponudilo jak dokaz da postoji velika veza između vitamina D i ćelavosti, ali se oslanjaju na prethodne studije koje su pokazale vezu između niskih nivoa vitamina D i ožiljkaste alopecije, tipa ćelavosti koji utiče na 3 odsto i muške i ženske populacije, prema pisanju WebMD portala. Ovo se stanje javlja kada su folikule kose trajno oštećene i zamijenjene razvojem ožiljkastog tkiva.

sijeda-kosa-brasian-5c921a6224e4c-1300xr

Moguće je da upravo uticaj koji vitamin D ima na oporavak kože utiče i na oporavak temena.

Stručnjaci za ljepotu, poput dr Rejčel Kohran Gaters, smatraju da on ima veliku ulogu pri obnovi kose, kao i da je vrlo važan kod održavanja zdravlja folikule i stvaranja nove kose.
Do opadanja kose dolazi kada na folikul djeluje neka štetna materija spolja ili iznutra, što znači da organizam mora uravnoteženo da funkcioniše.

Normalno je da ispada do sto vlasi dnevno. Ako je taj broj veći, govorimo o telogenom efluviju, dakle prevremenom prekidu anagene faze i prelazu u katagenu i telogenu fazu zbog čega se kosa difuzno proređuje. Najčešći uzroci su trudnoća, psihološka trauma, bolest, hospitalizacija, hirurški zahvat, pothranjenost i lijekovi.

Ne propustite