AMERIČKI PROFESOR

Daniel Serwer: Odgovor na povlačenje RS-a iz državnih institucija treba biti povratak na Ustav RBiH

Objavljeno:25.10.2021 - 23:15
A A A Times Arial

Profesor na američkom Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer objavio je na svom blogu, a u kojem opisuje trenutnu krizu u BiH i moguća rješenja. 

U tom tekstu, pod naslovom "Bosna i Hercegovina: Vrijeme za prestanak besmisla" Serwer navodi kako Dodik najavljuje napuštanje Oružanih snaga BiH, poreznog sistema, policijskih agencija i pravosuđa na državnom nivou. 

Dodaje kako je Dodikov cilj osamostaljenje RS-a, pa čak i ako to bude provedeno bez formalnog proglašenja otcjepljenja od BiH.

Podršku ovoj ideji Dodik dobija od Srbije i Rusije, tvrdi američki ekspert.

Dalje navodi kako bi zapad, za početak, trebao stacionirati oko 600 vojnika iz sastava misije Altea, odnosno EUFOR-a u Brčko. Njima treba pridružiti i dodatni kontigent američkih i britanskih vojnika iz sastava NATO-a koji su raspoređeni u zemljama regiona. Ovo treba učiniti, čak i ako Rusija uloži veto u Vijeću sigurnosti na takav pokret trupa.

Razlog zbog kojeg predlaže upravo Brčko je što, prema Serwerovom mišljenju, ovaj grad na sjeveru BiH predstavlja ključno mjesto Dodikove ideje o otcjepljenju. Bez Brčkog nema ni nezavisne RS, jer je bez ovog grada u sastavu RS-a, taj dio BiH podijeljen na dva dijela i ideja o otcjepljenju od BiH ne bi bila provediva.

Profesor Serwer kao adekvatan odgovor na poteze Republike Srpske uočava u Ustavu Republike Bosne i Hercegovine.

"Povlačenje Republike Srpske iz institucija Bosne i Hercegovine ostavilo bi državu u ustavnom i pravnom limbu. Jedina stvarna mogućnost u tom trenutku bila bi vraćanje na Ustav Republike Bosne i Hercegovine", konstatovao je on.


 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!