Russia Today: Milorad Dodik želi nezavisnu Republiku Srpsku

Bosna i Hercegovina
Russia Today: Milorad Dodik želi nezavisnu Republiku Srpsku
Ruski državni program Russia Today objavio je danas na svom portalu analizu koja se odnosi na trenutna dešavanja na području Balkana. 

Ruski državni program Russia Today objavio je danas na svom portalu analizu koja se odnosi na trenutna dešavanja na području Balkana. 

Bajden (op.a. Joe Biden) je obećao da se "Amerika vraća". No, kako se mir ruši na Balkanu, znači li to još više američkih prekomorskih nesreća, stoji u naslovu analize. Oni ističu da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik želi nezavisnu Republiku Srpsku i ukazano je da bi američka intervencija mogla izazvati probleme na Balkanu. 

Dio teksta u kojem se spominje Bosna i Hercegovina naslovljen je "Dvije države u jednoj".

Napomenuto je da je Dodik najavio da će dio nadležnosti sa državnih institucija biti prenijete na vlast u Republici Srpskoj. Obećao je formiranje entitetske vojske i uprave za indirektno oporezivanje te onemogućavanje rada Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV). RT, ne citirajući Dodika ili bilo koga drugog, piše da su pojedine državne institucije formirane nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da nisu "zapisani u Ustavu".

Kako oni tvrde, Dodik želi nezavisnu Republiku Srpsku.

- Dodik želi nezavisnu Republiku Srpsku bez da ugrozi teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te tvrdi da u tome ima podršku sedam država članica EU, ali nije rekao kojih - stoji u analizi.

Također je napomenuto da se politička situacija u Bosni i Hercegovini dodatno pogoršala nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) krajem jula ove godine nametnuo zakonsku zabranu negiranja genocida u Srebrenici drugih ratnih zločina. 

Ruski medij je visokog predstavnika uporedio sa "vicekraljem" koji ima mogućnost da nameće odluke i smjenjuje političare.

Naglašeno je da Rusija ne misli da više treba postojati Ured visokog predstavnika (OHR) i da je kritična prema, kako je istaknuto, pokušajima integracije Bosne i Hercegovine u NATO.

Izdvojeno je saopćenje, kako je naglašeno, raznih balkansko-američkih organizacija u SAD-u kojima su američkog predsjednika Džoa Bajdena i Kongres pozvale da onemoguće pokušaje vlasti u Srbiji da ugrozi mir i sigurnost u regiji. Potcrtano je da su i pozvali na proširenje NATO-a kao prioritet za regiju.

Russia Today je iz spomenutih saopćenja izdvojio sljedeću konstataciju: "Amerika je uložila previše resursa u ovu regiju kako ne bi omogućila revanšističkim akterima da ugroze progres tokom četvrt stoljeća". 

Autor teksta, Džulijan Fišer (Julian Fisher), politički analitičar u Ruskom odboru za odnose s javnošću (Ru-PAC), pita se kako izgleda kada SAD ulažu resurse.

Odgovarajući na to pitanje istaknut je Carringtonov-Cutileirov prijedlog iz 1992. za okončanje rata koji je podrazumijevao podjelu Bosne i Hercegovine na kantone na etničkoj osnovi.

Kako je napisano, američki ambasador u Jugoslaviji Warren Zimmermann u posljednji trenutak u Sarajevu se sastao sa Alijom Izetbegovićem obećavši mu potpuno priznanje Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države.

- Izetbegović je odmah povukao potpis sa sporazuma o podjeli, a SAD i njegovi evropski saveznici ubrzo su nakon toga priznali Izetbegovićevu državu. Rat se nastavio kasnije tokom aprila 1992. - navode.

Russia Today se referirao na pisanje lista New York Times iz 1993. u kojem je konstatovano da je "nakon desetina hiljada žrtava SAD pozvao lidere tri bosanske strane da prihvate sporazum o podjeli koji bio sličan onom kojem se protivio Vašington 1992. godine".

Također je napomenuto da je Bajden na početku predsjedničkog mandata izjavio da se "Amerika vratila". Kako je navedeno u ovom tekstu, ako se pogleda historija američkih intervencija, to bi moglo izazvati probleme na Balkanu.

Ne propustite