Kosovo je srpsko, a Krim ruski!

Aktuelno
Kosovo je srpsko, a Krim ruski!
Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Alexander Cepurin izjavio je da Rusija ima čvrst i pouzdan stav o nepriznavanju samoproglašenog Kosova i dodao da je to tradicija koja se ne mijenja.

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Alexander Cepurin izjavio je da Rusija ima čvrst i pouzdan stav o nepriznavanju Kosova i dodao da je to tradicija koja se ne mijenja.

 On je na debati "Od Kosova do Krima - jednostranosti i manipulacije u vezi s pravom na samoopredjeljenje" u beogradskom Medija centru rekao da, ukoliko se poštuju međunarodni zakoni i rezolucije, ostaju nepromijenjene pozicija Krima u odnosu na Rusiju, odnosno Kosova i Metohije u odnosu na Srbiju.

"Krim na zakonskom osnovu ostvaruje pravo na samoopredjeljenje i ide ka ujedinjenju s Rusijom, a Kosovo i Metohija, opet, po zakonskom osnovu i svuda u svijetu obavezujućoj Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 ostaje pod suverenitetom Srbije", istakao je Cepurin.

On je naglasio da postoje četiri ključne tačke koje onemogućuju da se povuče paralela s Krimom i Kosovom i kao jednu od njih naveo da je Krim od 15. vijeka do 1954. godine, kada je "poklonjen" Hruščovu, bio dio Rusije, dok Kosovo nikad u historiji nije bilo samostalno, prenosi Srna.

Govoreći o rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu i brojnim medijskim spekulacijama u regionu da je riječ o vojnoj bazi, Cepurin je naglasio da su one produkt "loše namjere da se humanitarne pomoć prikaže kao nešto drugo" i nisu osnovane.

Najavio je da će 13. decembra biti predstavljen izvještaj o radu humanitarnog centra i da je na prezentaciju pozvao predstavnike diplomatskog kora u Srbiji da dođu i da se "svojim očima uvjere" šta se tamo zaista dešava.

"Sporazum o centru potpisan je davno i ne radi se o tome da se potpisuje nešto novo, već je riječ o aneksima. Predviđeno je da Rusija do 2017. godine izdvoji 102 miliona dolara humanitarne pomoći za Srbiju i riječ je upravo samo o tome - humanitarnoj pomoći građana Rusije za građane Srbije", zaključio je ruski ambasador.

Ne propustite