Predstavnici RS-a neće prisustvovati sjednici ako se Schmidt bude obraćao

Bosna i Hercegovina
Predstavnici RS-a neće prisustvovati sjednici ako se Schmidt bude obraćao
.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je Srni da neće prisustvovati sjednici Kolegija ovog doma, niti sjednici proširenog Kolegijuma i da ne zna šta će odlučiti ostali članovi povodom zahtjeva Christiana Schmidta da se obrati parlamentu.

"Ukoliko Kolegij bez nas prihvati da se Schmidt obrati parlamentu, mi nećemo prisustvovati ni na tom zasjedanju", rekao je Radanović.

Predsjedavajući Doma Denis Zvizdić izjavio je danas da će se na dnevnom redu Kolegija i proširenog Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH u utorak 26. oktobra naći zahtjev da se Schmidt obrati poslanicima.

Predstavnici Republike Srpske ne prihvataju Christiana Schmidta za visokog predstavnika, uz obrazloženje da njegov mandat nije verificiran u Vijeću sigurnosti UN-a.

Schmidt je predložio da se obrati Predstavničkom domu 28. ili 29. oktobra i da iznese svoje stavove i viđenje aktuelne političke situacije u BiH.

"Sasvim sam siguran, imajući u vidu činjenicu da je visoki predstavnik dio međunarodnog mirovnog sporazuma i izuzetno bitna karika u funkcioniranju Bosne i Hercegovine i provedbe civilnog djela Dejtonskog mirovnog sporazuma, da će oni koji dođu na sjednicu kolegija i oni koji dođu na sjednicu proširenog Kolegija odobriti održavanje sjednice na kojoj će se obratiti visoki predstavnik", rekao je ranije Zvizdić.

Izvor:Klix

Ne propustite