BiH zemlja s najjačim terorističkim uporištem u Evropi: FBI agenti na terenu

Region
BiH zemlja s najjačim terorističkim uporištem u Evropi: FBI agenti na terenu
Američki istražioci, predstavnici FBI i Nacionalne sigurnosne agencije NSA stigli su u BiH i počeli kontrolu djelovanja u BiH.

Američki istražioci, predstavnici FBI i Nacionalne sigurnosne agencije NSA stigli su u BiH i počeli kontrolu djelovanja, prije svega, svojih službi.

Pozivajući se na obavještajno-sigurnosne izvore, SAD nisu zadovoljne kako na ovom području djeluju njihovi predstavnici jer osjeti se da jačaju džihadski pokreti. U narednon periodu očekuje se dolazak visokorangiranog tužioca iz SAD sa smjernicama za dalju borbu protiv terorizma. Nakon što američki agenti i tužioci analiziraju rad svojih ljudi na terenu, plan je da se presele na Kosovo, gdje imaju Kancelariju za borbu protiv terorizma, kako bi i tamo uradili analize i dali smjernice za borbu protiv džihadista. Amerikanci još imaju u planu da posjete i Hrvatsku jer je ona označena kao važna tranzitna zemlja džihadista. Procjenjuje se da se oko 350 državljana BiH trenutno bori na stranim ratištima. 

U Evropi je BiH označena kao zemlja s najjačim terorističkim uporištem, a američki službenici tvrde da je BiH četvrta zemlja u svijetu po mobilizaciji džihadista za ratovanje na raznim frontovima širom svijeta, u odnosu na broj svojih stanovnika.

Ne propustite