REAKCIJE

Novalić: Agencija za lijekove u RS-u vjerovatno neće zaživjeti

Objavljeno:21.10.2021 - 18:56
A A A Times Arial

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prokomentirao je u četvrtak u Mostaru političku i ekonomsku situaciju u BiH i odluku o osnivanju agencije za lijekove Republike Srpske, kazavši kako Federacija poštuje svoju državu i državnu razinu vlasti te kako smatra da spomenuta agencija neće zaživjeti, piše Fena.

- Mi apsolutno poštujemo sve nadređene zakone i nećemo prekršiti niti jedan. To je jedna stvar, a druga stvar ispod toga mi donosimo sve ono što je u skladu sa zakonom - kazao je Novalić istaknuvši kako s državom imaju zajedničke nadležnosti te da "normalno komuniciraju kada je u pitanju ekonomski dio".

- Politički dio se trudimo da ne pravimo problem, da ne otežavamo situaciju već naprotiv da je rješavamo i s te strane ću ponoviti da ćemo se truditi da se i ti politički odnosi, ukoliko zavisi od nas prema gore, riješe - kazao je Novalić.

Smatra kako agencija za lijekove u RS-u neće biti primjenjiva kada se gleda zakon.

- Što sada kad se uveze na tu agenciju iz RS lijek, a Federacija troši tri četvrtine svega toga, kako će to doći na tržište Federacije kada mi priznajemo samo državnu agencija. To je kontraproduktivno za njihove uvoznike i vjerojatno to neće zaživjeti. Pretpostavljam da je zato ostavljeno 6 mjeseci da ne bi bila primijenjena - poručio je Novalić.

O tome može li se ovakva politička situacija odraziti i na najavljene investicije u BiH premijer Novalić navodi kako je činjenica da je 90 posto investicija domaćih, od 5 milijardi koliko se prosječno investira tijekom godine, i 10 posto stranih.

- I mi smo zbog toga prilično hendikepirani. Vjerojatno bi se ovih 10 posto povećalo da je politička situacija bolja - ocijenio je premijer Novalić.  

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!