Njemački zastupnik poziva EU na uzbunu: Znate li šta će se dogoditi ako dopustimo Dodiku da proglasi nezavisnost?

Objavljeno:21.10.2021 - 13:34
A A A Times Arial

Foto: Arhiv

OHR i EU moraju iskoristiti sav utjecaj kao i sve povlastice koje nudi OHR kako bi se vodstvo Republike Srpske privelo pameti, upozorava Galer

Mihael Galer (Michael Gahler) zastupnik EPP-a u Evropskom parlamentu danas je pozvao sve članice EU da hitno reaguju i zaustave neustavne i nasilne poteze Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

On je tokom obraćanja u Evropskom parlamentu postavio pitanje zbog čega problem u BiH do sada nije bio tema sjednica.

- Pitanje pristupanje RS-a i ono što radi Milorad Dodik zaista zvoni na uzbunu. Iduće sedmice je u Republici Srpskoj predviđen neviđen, neustavan i nasilan potez protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma s potencijalom da stvori odluke prekidanja mirnog procesa na Zapadnom Balkanu - upozorioe je Galer.

Galer je pozvao sve predstavnike Evropske unije da donesu zajedničku odluku kojom se takav postupak RS-a proglašava nezakonitim.

- OHR i EU moraju iskoristiti sav utjecaj kao i sve povlastice koje nudi OHR kako bi se vodstvo Republike Srpske privelo pameti. Pitam koje mjere, osim uklanjanja odgovornih za ovu situaciju, se predviđaju da se sačuva teritorijalni integritet BIH i mir u toj regiji.

Galer je spomenuo i šta bi se desilo da RS proglasi nezavisnost.

- Znate šta će se dogoditi ako dopustimo Miloradu Dodiku da proglasi nezavisnost? Putin će ga priznati, tu će se revanširati za Kosovo i vjerovatno se za to u Rusiji pripremaju. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi. Moramo reagovati kako treba i na vrijeme, rekao je Galer. 

Podsjetimo, Galer je još 2017. pozivao EU da uvede sankcije Miloradu Dodika. No, među ostalim kolegama za to očigledno nije naišao na odobravanje. 

Novi.ba/Avaz

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!