Pročitajte zaključke sa 22. posebne sjednice NSRS

Bosna i Hercegovina
Pročitajte zaključke sa 22. posebne sjednice NSRS
"Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas na 22. posebnoj sjednici Zaključke u vezi stanja o isporuci kiseonika Javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po hitnom postupku", saopćeno je iz NSRS nakon sjednice.

"Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas na 22. posebnoj sjednici Zaključke u vezi stanja o isporuci kiseonika Javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po hitnom postupku", saopćeno je iz NSRS nakon sjednice.

Kako su naveli iz NSRS nakon sjednice, usvojeno je ukupno sedam zaključaka na sjednici.

“Na prijedlog klubova poslanika SNSD-a, DEMOS-a, SP, US, NPS-a i Poslaničke grupe NDP-a, Narodna skupština usvojila je sljedeće Zaključke:

a) Informacija o problemima isporuke kiseonika odgovarajuće kvalitete i koncentracije propisane za lijek Javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj za vrijeme vanredne situacije izazvane virusom korona SARS-CoV-2;

1. Narodna skupština Republike Srpske, polazeći od činjenice da su zaštita stanovništva od zaraznih bolesti i zdravstvena djelatnost od opšteg interesa za Republiku Srpsku, a uzimajući u obzir zahtjeve javnih zdravstvenih ustanova za obezbjeđivanje kiseonika za liječenje pacijenata, zaključuje da je i pored svih napora koji se ulažu za prevazilaženje administrativnih problema u snabdijevanju kiseonikom zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, evidentno da je snabdjevanje kiseonikom za vrijeme trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom virusa SARS-Co2 dovedeno u pitanje, a što ugrožava život i zdravlje građana Republike Srpske.

2. Narodna skupština Republike Srpske zaključuje da institucije u BiH, a prevashodno Ministarstvo civilnih poslova BiH i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, treba u fokus rada da stave život i zdravlje pacijenata i aktivno učestvuju u iznalaženju rješenja i prevazilaženju nastalih problema u vezi sa snabdijevanjem kiseonikom javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.

3. Narodna skupština Republike Srpske zaključuje da je na osnovu izvršene analize kiseonika, koji se primjenjuje u zdravstvenim ustanovama, potvrđeno da se u Republici Srpskoj koristi kiseonik odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek u skladu sa standardom i Evropskom farmakopejom, shodno čemu se potvrđuje da su pacijenti u Republici Srpskoj liječeni na ispravan način kiseonikom od proglašenja vanredne situacije izazvane pandemijom virusa SARS-Co2 i apeluje na građane i pacijente da ne podliježu strahu i panici.

4. Narodna skupština Republike Srpske imajući u vidu da ne postoji konsenzus na nivou BiH za rješavanje pitanja kontinuiranog snabdijevanja medicinskim kiseonikom zdravstvenih ustanova, zaključuje da se ovo pitanje u Republici Srpskoj treba riješiti po uzoru na Republiku Srbiju, na način kako je to propisano Zaključkom Vlade Republike Srbije, 05 broj:53-5635/2020, od 10. jula. 2020. godine.

5. Narodna skupština Republike Srpske zaključuje da je u cilju obezbjeđivanja kontinuiteta snabdijevanja kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, i potrebom za rješavanja administrativnih procedura u vezi sa proizvodnjom i prometom na veliko lijekova, te uzimajući u obzir izvještaje o ispitivanju kiseonika uzorkovanog iz zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj izdatih od strane akreditovane laboratorije, potrebno privremeno nastaviti snabdjevanje kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek, koju zdravstene ustanove i dobavljači već primjenjuju.

6. Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da aktom iz svoje nadležnosti propiše mjere kojim se obezbeđuje snabdjevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek, a čiju ispravnost kontrolišu akreditovane laboratorije.

7. Ovi zaključci stupaju na snagu danom donošenja”, navedeno je nakon sjednice.

Ne propustite