RS želi oduzeti nadležnosti Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH sutra, opozicija će glasati protiv

Aktuelno
RS želi oduzeti nadležnosti Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH sutra, opozicija će glasati protiv
.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će održana sutra, 20. oktobra, u 12 sati u Banjoj Luci. Na dnevnom redu će se naći prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po hitnom postupku.

Prijedlogom zakona vlast u RS pokušava oduzeti nadležnosti Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i prenijeti ih na novu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva RS.

U prijedlogu piše da se tim zakonom osniva Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u RS te da je ta agncija samostalna upravna organizacija i ima svojstvo pravnog lica.

Materija je u nadležnosti Parlamenta BiH

Sjedištve ove agencije bilo bi u Banjoj Luci, a imat će i kontorolnu laboratoriju.

Ovim činom se želi oblast lijekova i medicinskih sredstava prenijeti sa države na entitet. Također, jedna od nadležnosti ove agencije je "izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet, obnovu dozvole za stavljanje lijeka u promet, odnosno njeno ukidanje i izmjene"

- Zastupnici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske neće sutra podržati Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, jer je materija u nadležnosti Parlamenta BiH - izjavio je danas šef Kluba psolanika SDS-a Miladin Stanić.

Liječenje pacijenata

Dodao je da je činjenica da se ne može obezbijediti medicinski kiseonik. 

- Ovaj problem se ne vuče od jučer, jer se nikada u RS nije koristio medicinski, već tehnički kiseonik - tvrdi Stanić.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Duško Ivić smatra da nadležnosti Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH treba vratiti Republici Srpskoj u skladu sa propisanim procedurama.

- Problem kiseonika za liječenje pacijenata u Republici Srpskoj vladajuća većina želi da zataška. Ovo pitanje moraju rješavati sudovi i tužilaštva - rekao je Ivić.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo kaže da je "Zakon o Agenciji za lijekve na nivo BiH prenio SNSD".

Izvor:Avaz

Ne propustite