MIŠJA GROZNICA SE ŠIRI U REGIONU: Obavezno uradite ovo u kući da ne biste privlačili opasne glodare

Objavljeno:18.10.2021 - 18:29
A A A Times Arial

Mišja groznica ima sezonski karakter, a u jesen se najčešće javlja zato što ljudi dosta borave napolju, u bašti, polju i šumi. Prema najnovijim vijestima koje je objavio Institut za javno zdravlje Slovenije, ova zarazna bolest je učestala još od prošle godine.

Osim što ih ima na otvorenom, opasni glodari se uvlače i u kuće, naročito podrume, ostave i tavane. Higijenske navike su veoma važna prepreka njihovom širenju i zato je važno da domaćice redovno praktikuju sljedeće mjere zaštite, piše Lepa i srećna.

Nikada ne ostavljajte nezaštićenu hranu u kući - hljeb, sendviče, kolače, obavezno stavite u kutije koje se mogu dobro zatvoriti. 

Redovno usisavajte podove - i najmanje mrvice hleba i ostaci hrane mogu da privuku miševe.

Ne ostavljajte prljave sudove u sudoperi, čak i ako je napunite vodom. I otvoreni izvor vode može biti pogodan za privlačenje štetočina. 

Nemojte držati prljavo rublje na gomilama, naročito ne u otvorenim korpama. Ovakav veš, naročito ako duže stoji, postaje idealno "gnijezdo" za miševe.

Nemojte držati stvari u podrumu ni na tavanu u kartonskim kutijama. One su pogodne za pravljenje mišjih gnijezda.

Ako imate kućne ljubimce, nemojte ostavljati njihovu hranu u posudama duže vrijeme. Naučite pse i mačke da jedu u određeno vrijeme, a kad se obrok završi, sklonite posude i operite ih. Rezervu hrane držite u zatvorenim plastičnim kutijama.