Sramota: Haške presude ne registruju se u BiH, zločinci ravnopravni s ostalim građanima

Aktuelno
Sramota: Haške presude ne registruju se u BiH, zločinci ravnopravni s ostalim građanima
.

Nedonošenjem odluke o registraciji haških presuda Ministarstvo pravde BiH direktno štiti osuđene ratne zločince. Tvrdi to Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentranoj skupštini BiH.

Marinković-Lepić je uputila pitanje Ministarstvu pravde, tražeći odgovor zašto se nije postupilo po ovom problemu.

Prema njenim navodima, već godinama se Ministarstvu pravde BiH ukazuje na značaj registrovanja presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haga. Na ovo su, kako kaže, redovno upozoravala udruženja žrtava, ali i haški tužitelji poput Sergea Brammertza.

Zločinci ravnopravni s ostalim građanima

Prema navodima zastupnice Marinković-Lepić, blokiranjem registracije pravosnažnih presuda u pravni sistem BiH, dodatno se kompromituje progon osoba koje se navode u tim presudama, a osobe osuđene zbog ratnih zločina su dovedene u ravnopravan položaj s ostalim građanima BiH te se čak mogu i kandidovati na izborima.

Tragom njenih tvrdnji, odgovor smo potražili u Ministarstvu pravde BiH, gdje kažu da su inicirali aktivnosti u procesu pribavljanja, unosa i čuvanja podataka o kaznenim presudama državljanima BiH, koje je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju.

Ministarstvo: Postoji pravni vakuum, dva su razloga

"U nekoliko navrata vođeni su razgovori s predstavnicima Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH u vezi s rješavanjem ovog pitanja, gdje je također konstatirano da postoji pravni vakuum u pogledu procedure za preuzimanje podataka iz presuda MKSJ/MMKS radi evidentiranja u kaznenoj evidenciji u BiH (kaznene evidencije vode nadležni organi u mjestu rođenja). Odnosno, trenutno postoji zakonski vakuum za rješavanje ovog pitanja, čiji su uzrok dvije stvari", kažu u ministarstvu.

Kako objašnjavaju, prva je što Pravilnik o postupku MKSJ ne definira ovo pitanje razmjene presuda s državom porijekla osuđenih, a druga je da relevantni zakon u BiH ne definira pitanje ko bi trebao poduzeti radnje za dobijanje podataka iz konačnih presuda od MKSJ/MMKS kako bi oni bili uneseni u kaznenu evidenciju.

"U cilju rješavanja navedenog pitanja, Ministarstvo pravde BiH sačinilo je Informaciju s prijedlogom zaključaka i dostavilo je Vijeću ministara BiH, čijim je zaključkom zaduženo ovo ministarstvo da s nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta predloži pravilno definiranje prava i obveza u rješavanju ovog pitanja te pripremi tekst sporazuma/memoranduma o pitanjima predaje i preuzimanju presuda MKSJ-a. Formirana Radna grupa održala je više sastanaka i pripremila prijedlog memoranduma", naveli su iz ministarstva u odgoovoru za Klix.ba.

Izvor:Klix

Ne propustite