U Sarajevu polijepljeni plakati s natpisom "I ti si potreban za odbranu BiH"

Bosna i Hercegovina
U Sarajevu polijepljeni plakati s natpisom "I ti si potreban za odbranu BiH"
.

U centru Sarajeva polijepljeni su plakati na kojem je natpis "I ti si potreban za odbranu BiH". Na plakatu uslikanom u Strossmayerovoj ulici ne postoji trag o onome ko ih je polijepio niti bilo kakve druge informacije.

Radi se o dobro poznatom plakatu Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine, prve formalne oružane snage Republike BiH na početku rata koja je zatim transformirana u Armiju RBiH.

Međutim, iz Klixa nisu uspjeli stupiti u kontakt s odgovornim iz Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije Teritorijalne odbrane kako bi provjerili da li lijepljenje plakata ima veze s ovom organizacijom ili neko koristi njihov plakat. Ovaj plakat se može pronaći i u digitalnoj kolekciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Do ovoga dolazi u trenutku kada političari iz bh. entiteta Republika Srpska, predvođeni Miloradom Dodikom, sve jače pozivaju na separatizam i najavljuju povlačenje odluka o osnivanju državnih institucija, poput Oružanih snaga BiH i formiranje struktura na nivou tog entiteta.

Izvor:Klix

Ne propustite