JAPANSKO MORE

Rusija tvrdi da je spriječila ulazak američkog razarača u svoje vode

Objavljeno:15.10.2021 - 18:47
A A A Times Arial

Foto: EPA-EFE

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je ruski ratni brod u petak spriječio razarač američke mornarice od pokušaja ulaska u ruske teritorijalne vode u Japanskom moru, piše Fena.

Incident je došao u vrijeme dok su Rusija i Kina izvodile zajedničke mornaričke vježbe u toj regiji, i nakon nekoliko bliskih susreta ruskih i zapadnih ratnih brodova.

Ministarstvo je saopćilo da se razarač ruske mornarice Admiral Tributs blisko primakao američkom razaraču USS Chafee kako bi ga prinudio da napusti regiju u blizini ruskih teritorijalnih voda koja je proglašena nepovredivom za brodove zbog ruskih artiljerijskih vježbi u njoj.

Ministarstvo je saopćilo da se ruski brod primakao američkom nakon što je ignorisao višestruka upozorenja da napusti regiju u zalivu Petr Veliki. Nakon "pokušaja da pređe rusku morsku granicu", američki razarač promijenio je kurs kada su se dva broda našla samo 60 metara jedan od drugoga, i ubrzano je otišao, saopćilo je ministarstvo.

U saopćenju se navodi da manevriranje američkog razarača predstavlja "grubo kršenje" međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara brodova i sporazuma iz 1972. između Moskve i Washingtona o sprečavanju zračnih i morskih incidenata.

U junu je Rusija saopćila da je jedan od njenih ratnih brodova ispalio hice upozorenja i borbeni avion izbacio je bombe na putu britanskom razaraču Defender kako bi ga udaljio iz voda u blizini krimskog grada Sevastopolja. Britanija je to negirala, navodeći da se njen brod nije našao pod vatrom i da je plovio u ukrajinskim vodama.

Odnosi Rusije sa Zapadom pali su na najniže nivoe od Hladnog rata nakon ruske aneksije Krima, optužbi za rusko uplitanje u izbore, hakerske napade i druge napetosti, prenosi AP.