VELIKA ESKALACIJA U LIBANONU: Snajperisti pucali na pristaše Hezbollaha, ubijeno najmanje šestero, navodno su počinitelji pripadnici bivše kršćanske milicije povezane sa Saudijskom Arabijom

Svijet
VELIKA ESKALACIJA U LIBANONU: Snajperisti pucali na pristaše Hezbollaha, ubijeno najmanje šestero, navodno su počinitelji pripadnici bivše kršćanske milicije povezane sa Saudijskom Arabijom
Napeta situacija u Libanonu danas je eskalirala - najmanje šestero osoba je ubijeno. Što se događa? Ubijeni su šijiti, pristaše Hezbollaha, koji su se okupili na ulicama Bejruta kako bi prosvjedovali protiv suca koji je postavljen na čelo istrage koja se bavi velikom eksplozijom koja je prošle godine raznijela gradsku luku u glavnom gradu Libanona. Naime, Hezbollah i njihovi pristaše tvrde kako je sudac Tarek Bitar pristran te kako mora biti smijenjen.

Napeta situacija u Libanonu danas je eskalirala - najmanje šestero osoba je ubijeno. Što se događa? Ubijeni su šijiti, pristaše Hezbollaha, koji su se okupili na ulicama Bejruta kako bi prosvjedovali protiv suca koji je postavljen na čelo istrage koja se bavi velikom eksplozijom koja je prošle godine raznijela gradsku luku u glavnom gradu Libanona. Naime, Hezbollah i njihovi pristaše tvrde kako je sudac Tarek Bitar pristran te kako mora biti smijenjen, piše Advance.hr.

Za vrijeme prosvjeda izveden je napad na pristaše Hezbollaha i njihovih saveznika iz šijitskog pokreta Amal. Tvrde kako su napad vatrenim oružjem izveli pripadnici LF-a (Libanonske snage), a riječ je kršćanskoj stranci koja ima bliske odnose sa Saudijskom Arabijom. LF su bili kršćanska milicija za vrijeme građanskog rata,a neki smatraju da i danas imaju svoje oružano krilo.

Naravno, današnje krvoproliće mnoge je nažalost podsjetilo na scene iz libanonskog građanskog rata koji je trajao od 1975. do 1990. godine. Ministar unutarnjih poslova Bassam Mawlawi ističe kako su snajperisti pucali po ljudima.

Situacija je i dalje napeta, a dolazi u vrijeme dok se Libanon suočava i s velikom ekonomskom krizom. Sve to zajedno moglo bi zapaliti novi sukob unutar Libanona, sukob sektaške prirode, a to bi bila nova velika tragedija na Bliskom istoku.

Ne propustite