2 ZNAKA DA VAM JE JETRA OZBILJNO OŠTEĆENA: Ako primijetite ovo na svojoj koži, odmah se javite doktoru

Objavljeno:14.10.2021 - 15:08
A A A Times Arial

Organizam nam često i prije postavljene dijagnoze ukazuje da nešto ne štima. Obratite pažnju na ove simptome bolesne jetre i obavezno posjetite ljekara.

Masna jetra je jedna od najčešćih bolesti današnjice. Nastaje kao posledica životnih navika - javlja se kod alkoholizma, gojaznosti, gladovanja, šećerne bolesti... Iako je ova bolest poptuno izliječiva, najčešće samo promijenom životnih navika, osobe često ne znaju da imaju ovaj problem sve dok ne postane kasno. Ipak, američki ljekari tvrde da promjena boje kože može da ukaže da sa jetrom nešto nije u redu.

"Do otkazivanja jetre dolazi kada je većina jetre oštećena bilo kojom vrstom bolesti jetre. Simptomi mogu uključivati žuticu ili modrice", tvrde ljekari. 

Modrice

Modrice na koži nastaju jer oštećena jetra proizvodi manje proteina potrebnih za zgrušavanje krvi, što znači da se modrice lakše stvaraju. Osobe koje imaju problem s jetrom često primete modrice na koži, ali se ne sjećaju kada su ih "zaradili". Takođe, dešava se da od slabog udarca nastanu velike modrice koje teško prolaze (treba im po nekoliko nedelja da iščeznu). Zato, ako primetite neobične modrice, to može značiti da imate problema sa jetrom i da je vrijeme da posjetite ljekara.

Žutica

Žutica nije bolest nego znak koji upućuje na prisustvo bolesti i može imati mnogo različitih uzroka. Boja kože se menja zbog porasta vrednosti bilirubina u krvi koji može biti povezan sa upalom ili drugim abnormalnostima ćelija jetre ili začepljenjem žučnih kanala.

Ponekad je žutica uzrokovana gubitkom velikog broja crvenih krvnih zrnaca. Žutica je obično prvi, a ponekad i jedini znak bolesti jetre.

Novi.ba/Srecnailepa.rs

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!