Ustavni poredak BiH je srušen, tvrdi Dodik i poručuje: Za muslimane bi bilo najbolje da imaju svoju državu i da puste Srbe da rade i žive slobodno

Objavljeno:14.10.2021 - 08:46
A A A Times Arial

Sankcija Republici Srpskoj neće biti, smatra član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka.

- U suštini lično branim ustavni poredak iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim, rekao je Dodik. 

On je istakao da teritorijalni integritet BiH nije sporan, ali suverenitet jeste.

- Ovo što je urađeno u posljednjih 15 godina bilo je usmjereno na smanjenje snage Republike Srpske. Srpska je, bez obzira što je bila izložena šteti koja nije mala, legitimisala pravo da se bori za ustavne nadležnosti koje je dobila Dejtonskm mirovnim sporazumom", kaže Dodik i ponovio da šume, poljoprivredno zemljište i teritorija pripadaju Srpskoj i njenim građanima.

On je, kako prenosi Srna, naglasio da Ustavni sud BiH mora poštovati ustavnu materiju.

Dodik je podsjetio da u Ustavu BiH nije predviđena vojska BiH, nego da eniteti imaju oružane i policijske snage.

- Bitno je da nikada nismo dozvolili da bude promijenjen Ustav BiH, iako je je nekoliko puta pokušano. Imam odgovornost za Republiku Srpsku i zato ne podliježem željama stranaca i sada je došlo vrijeme kada ne smijemo više dopustiti da Ustavni sud BiH odlučuje o našim nadležnostima i pravima, jer može odlučiti i da vode pripadaju BiH, kazao je Dodik.

On smatra da se želi srušiti sve što asocira na Republiku Srpsku.

- Sankcija Republici Srpskoj neće biti, a nekih unilateralnih problema može biti. Međutim, mislim da smo se za to pripremili i ovo nije nikakav put grlom u jagode. Poštujem Dejtonski mirovni sporazum, ustave Srpske i BiH i sigurno je da iza mene stoji srpski narod, rekao je Dodik sinoć za RTRS. 

On je napomenuo da je u BiH nemoguće postići dogovor i da bi za muslimane najbolje bilo da imaju svoju državu i da puste Srbe da rade i žive slobodno.

- Uvijek sam poštovao dogovore i spreman sam da pričam za razliku od njih koji znaju da imaju strance iza sebe. Imaćemo sastanake sa strancima narednih dana i sve ćemo im jasno reći, rekao je Dodik.