Ako u MED dodate malo OVOG ZAČINA, dobićete savršen MIKS ZA JAK IMUNITET i pomoć za KAŠALJ i upaljeno grlo: Nutricionista otkriva koje namirnice med čine još moćnijim

Objavljeno:12.10.2021 - 21:54
A A A Times Arial

Jedna od popularnijih domaćih mješavina koja se posebno preporučuje za jačanje imuniteta i kao lijek za kašalj, odnosno kod upaljenog grla, jeste med sa mljevenim biberom. Da to nije prazna priča, te da ova jednostavna smjesa zaista daje rezultate potvrđuje i nutricionistkinja.

"Ovaj stari narodni lijek za kašalj osim umirenja grla, pomoći kod respiratornih infekcija, te olakšanja liječenja prehlada i virusnih infekcija, ima i drugih koristi za nas. Naročito se preporučuje u zimskom periodu kako poboljšava cirkulaciju, varenje, a čak utiče i na nervni sistem", ističe dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Ona je objasnila i na koji način se koristi ovaj miks, te koje namirnice možemo da upotrebimo umjesto bibera.

"Različite su recepture za ovaj narodni lijek, no moja preporuka je nikako ne zagrijavati med i koristiti kvalitetan svježe mljeven crni biber, kako bismo dobili najbolje od obe namirnice. Možemo uzeti kašičicu odmah nakon buđenja, ali ako nam ne prija na taj način u redu je uzeti je i bilo kada tokom dana. Alternativa biberu mogu biti đumbir, kurkuma, bijeli luk, ljuta papričica", savetuje nutricionistkinja.

Ova nutricionistkinja kaže da je med sam po sebi ljekovit, te da su kombinacije koje mogu da dopune i povećaju njegove benefite brojne i da svako može da pronađe pravu mješavinu za sebe.

"Kao unuka i dijete pčelara, a sada i nutricionista, zaista mogu i iskustveno i naučno potvrditi da je dobar med pravi lijek", ističe Olajdžija, a u nastavku možete pronaći i nekoliko ideja za moćne mješavine sa medom:

  • Omiljena kombinacija pčelara jeste miks za imunitet: med, polen, mleijč, propolis.
  • Miks za poboljšanje krvne slike: med, sjeme koprive, kakao;
  • Miks za zdrave kosti, preukusna zdrava poslastica: med i susam;
  • Isprobajte i med sa kurkumom, đumbirom, lanom, orašastim plodovima, sjemenkama....

(Zenablic.rs)