DLAKE OD KUĆNOG LJUBIMCA SU PO CIJELOJ KUĆI: Evo kako da ih se zauvijek riješite, NAPRAVITE SAMI SPREJ OD 2 SASTOJKA

Praktična žena
DLAKE OD KUĆNOG LJUBIMCA SU PO CIJELOJ KUĆI: Evo kako da ih se zauvijek riješite, NAPRAVITE SAMI SPREJ OD 2 SASTOJKA
Bez obzira na porijeklo, vrstu, veličinu ili boju, krzneni kućni ljubimci trag svoje prisutnosti ostavljaju na svemu, od odjeće i obuće do podova i namještaja. Iako čišćenje dlaka izgleda kao Sizifov posao, postoji način da si olakšate

Bez obzira na porijeklo, vrstu, veličinu ili boju, krzneni kućni ljubimci trag svoje prisutnosti ostavljaju na svemu, od odjeće i obuće do podova i namještaja. Iako čišćenje dlaka izgleda kao Sizifov posao, postoji način da si olakšate

Počnite od samog ljubimca

Sve zdrave životinje u određenoj mjeri gube dlaku. Redovitim četkanjem pomoći ćete si u borbi protiv pretjeranog linjanja, ali i svom ljubimcu pokazati ljubav. Kod veterinara ili groomera sigurno možete dobiti korisne savjete kako smanjiti opadanje dlake kad je taj problem izraženiji, kao što je to slučaj kod labrador retrivera i njemačkog ovčara ili kartuzijske, Ragadoll i ruske plave mačke.

Birajte tkanine pogodne za kućne ljubimce

Čupavije tkanine poput baršuna, samta, velura i labavijih pletiva privlače i zadržavaju dlake kućnih ljubimaca više nego drugi materijali, a najlakše se riješiti dlaka sa satena, kože i drugih sjajnih materijala.

Prirodni materijali poput pamuka i vune skloniji su privlačenju dlaka, nego sintetički materijali, ali statički elektricitet, kojemu su sklone neke sintetičke tkanine, također može privlačiti dlake.

Usisavanje

Puštate li svog ljubimca na kauč ili imaju omiljenu fotelju, obavezno ih redovito usisavajte s nastavkom za presvlake. Koristiti možete i valjak za skidanje dlaka, a nakon čišćenja ove površine tretirajte antistatičkim sprejem.

Iskoristite sušilicu

Ako je dlakom kućnih ljibimaca prekrivena odjeća periva u perilici rublja ili posteljina, ubacite ih u sušilicu rublja i pustite nekoliko minuta u hladno načinu rada. Bubanj će svojim djelovanjem povući puno dlaka koje će se zadržati u filteru sušilice, a na vama je samo da ne zaboravite odmah očistiti filter. Pomoći si možete i maramicom za sušilicu koja će smanjiti statički elektricitet tkanine, a time i prijanjanje dlaka kućnih ljubimaca na nju.

Upotrijebite gumene rukavice

Lagano navlažite gumene rukavice i prelazite s njima preko površine tkanine na namještaju. Statički elektricitet koji se tao stvori i tekstura površine rukavica s lakoćom će prihvatiti dlake kućnih ljubimaca. Dlaka s rukavica jednostavno se riješite umakanjem u vruću vodu, a ako je potrebno postupak ponovite.

Posvetite pažnju posteljini za ljubimce

Većina posteljine za kućne ljubimce periva je u perilici rublja, pa nema razloga da to ne činite redovito kako biste izbjegli neugodne mirise i nakupljanje dlaka. Nakon što je operete, odvojite malo vremena za provjeru i skidanje dlaka koje su se zalijepile za unutrašnjost bubnja perilice, koje možete ukloniti i kratkim ciklusom ispiranja. Ne učninite li to, mogli biste ih odstraniti iz perilice sljedećom turom rublja koje perete, a to ne želite.

Koristite vlažne krpe i mopove za prašinu

Vlažne krpe za prašinu sjajno će ukloniti dlake kućnih ljubimaca uz lajsne i zidove, a za čišćenje podova upotrijebite vlažni mop. Gdje god s njima prošli, pokupit će nakupljene dlake ljubimca.

Prekrivajte namještaj

Ako vam je uklanjanje dlaka s kauča, fotelja ili popluna dosadilo, pokrivajte ih prekrivačima na kojima će ljubimac sjediti ili ležati.

Napravite sami antistatički sprej

Mješavina vode i omekšivača rublja može poslužiti kao antistatički sprej kojega jednostavno i brzo možete napraviti sami. Upotrijebite ga za sprečavanje lijepljenja dlaka na namještaj tako da sprej raspršite brzo po tkanini i odmah ga obrišete.

Uklanjanje dlaka s odjeće

I najjeftiniji valjak za skidanje dlačica odlično će ukloniti dlake ljubimaca s odjeće, a ukoliko ga nemate pri ruci, ruku omotajte ljepljivom vrpcom. Pazite da je ljepljiva strana vrpce okrenuta prema van pa njome prelazite preko površine odjeće. Kako biste odjeću sljedeći put lakše očistili od dlaka kućnih ljubimaca, nakon čišćenja je pošpricajte antistatičkim sprejem.

Novi.ba/tportal.hr

Ne propustite