RODITELJI OVDJE UVIJEK GRIJEŠE! NI SLUČAJNO SE NE OBRAĆAJTE OVAKO DJECI: Psiholozi savjetuju, evo šta trebate uraditi u ovom slučaju - UVIJEK DJELUJE

Praktična žena
RODITELJI OVDJE UVIJEK GRIJEŠE! NI SLUČAJNO SE NE OBRAĆAJTE OVAKO DJECI: Psiholozi savjetuju, evo šta trebate uraditi u ovom slučaju - UVIJEK DJELUJE
Svi roditelji se nadaju da će njihova djeca u budućnosti biti odgovorni, uspješni i sretni odrasli ljudi.

Svi roditelji se nadaju da će njihova djeca u budućnosti biti odgovorni, uspješni i sretni odrasli ljudi.

Njihovo djetinjstvo je savršeno vrijeme da ih počnete ohrabrivati i davati im potrebne savjete kako bi, u konačnici, mogli postići sve što su zamislili.

Ojačavajući njihovo samopoštovanje i pomažući im da vjeruju sebi i upravljaju svojim emocijama, bit će spremni kad dođe vrijeme da se hrabro i odlučno suoče sa "svijetom odraslih".

Pogledajte nekoliko moćnih pozitivnih fraza koje možete svakodnevno koristiti sa svojom djecom kako bi im pomogli da razviju zlatno samopoštovanje.

1. MOŽEŠ RAČUNATI NA MENE ILI JA SAM TU DA TI POMOGNEM

4f214358f4bbbc5333b33fed95

Kad god vidite da vaši mališani sumnjaju u sebe ili žele nešto učiniti, ali čini se da nemaju hrabrosti to učiniti - bilo zato što ne znaju kako to učiniti ili zato što se boje - podsjetite ih da ste tu za njih. Dajte im do znanja da mogu računati na vas i da imaju vašu podršku i vašu pomoć ako je potrebno. Samo znanje da ste tu za njih potaknut će ih da pokušaju i možda će uspjeti, čak i ako im ne morate pomoći.

Zato je od životne važnosti da djeca osjete da mogu računati na svoje roditelje kad god imaju problem. Ova vrsta fraze, osim što jača vezu i povjerenje između roditelja i djece, djeci će dati i puno sigurnosti i samopouzdanja. Ove će im fraze pomoći da izbjegnu strah, znajući da će, ako se dogodi "nešto loše", mama i tata biti tu da ih zaštite ili pomognu.

Učenjem i uvježbavanjem ovih stavova odmalena, njihov rast i razvoj bit će lakši, osobito kasnije u životu kada se počnu suočavati s ozbiljnijim situacijama.

2. "RECI MI" ili "SLUŠAM TE"

2

Ova je rečenica usko povezana s prethodnom, ne možemo reći "ovdje sam" ako kasnije, kad nam žele nešto reći, nemamo vremena slušati. To šalje potpuno suprotnu poruku: "Nisam ovdje", "Nemam vremena za tebe." Trenutak kada vaše dijete želi nešto podijeliti s vama najbolje je vrijeme da mu pokažete da ste zaista tu.

Prestanite s onim što radite, za vas će to biti samo nekoliko minuta, ali za vašu djecu to će značiti da vam je stalo i da mogu računati na vas. Slušajte pažljivo, nemojte se sprdati s njihovom pričom ili umanjivati ​​njezinu važnost. Ako su to htjeli podijeliti s vama, to je zato što im je to važno. Nemojte ih prekidati. Ako želite dati svoje mišljenje ili dodati nešto, pričekajte dok ne završe.

Ono što možete učiniti je pokazati interes i uzbuđenje za ono što vam govore: "Stvarno?", "Vau", "Nevjerojatno", djeci se to sviđa. Ovo je idealan način da počnete graditi dobru komunikaciju sa svojom djecom i ojačati njihovo povjerenje u vas. Zatim, kako budu stariji, htjet će nastaviti s vama dijeliti svoja iskustva i brige.

3. "Mnogo te volim" ili jednostavnije "VOLIM TE"

3

Osim što djeci pokazujemo svoju ljubav, moramo to učiniti i verbalno.

Ove 2 fraze su izuzetno moćne jer:

  • Jača vezu između roditelja i djece i poboljšava obiteljsku komunikaciju.
  • Daje djeci povjerenje i duševni mir, jer se osjećaju okruženi ljubavlju.
  • Jača njihovo samopouzdanje i pomaže im da se vole i prihvate takvi kakvi jesu.
  • Omogućuje im sretan rast, prenoseći i pružajući tu sreću cijelom svom okruženju.
  • Jača njihovu emocionalnu inteligenciju i njihov odnos sa osjećajima.
  • Djeca koja se osjećaju voljena pozitivna su i optimistična.
  • Pokazuju pristojnost i poštovanje prema drugima.
  • Stoga, kad god možete, iskoristite priliku i recite svojoj djeci koliko ih volite između zagrljaja i poljubaca.

4. Hoćeš li mi oprostiti?

 4

Kao nesavršena ljudska bića, svi griješimo, uključujući i mamu i tatu. A koji je bolji način da naučimo svoju djecu prihvatiti i preuzeti odgovornost za svoje pogreške od vođenja primjerom? Kad vide da mi, njihovi omiljeni superjunaci, ostavljamo po strani svoj ego i traže oprost, shvatit će koliko je to zapravo važno.

Stoga, kad god mislite da ste pogriješili - previsoko podigli glas, primijenili nezasluženu kaznu ili bili nepravedni u bilo kojem aspektu sa svojom djecom - ponudite im iskrenu ispriku prilagođenu njihovim godinama. Objasnite gdje ste pogriješili, kako se osjećate u vezi s tim i što ste naučili iz toga kako bi i vaša djeca to razumjela i primijenila.

AKO VAS DJECA IGNORIŠU...

d262e45ce7aaa78446a44cd75b

(Prevod slike:

 - Jane, gdje si bila, već je ponoć (OVA REČENICA SE NE SAVJETUJE)

Umjesto toga radije recite: Svjesna si da si trebala biti kući prije 10 sati. Naredna 3 dana nećeš imati interneta. Promijenila sam wifi password za kaznu)

Ako vas djeca neprestano ignoriraju, možda prečesto podižete glas dok razgovarate sa njima ili jednostavno puno zanovijetate. Bolje je da ovo drugo ne učinite iz sljedećih razloga:

  • Zbog toga se dijete osjeća nesposobnim.
  • Djeca razumiju da se njima manipulira i distanciraju se od roditelja.
  • Još te manje slušaju.
  • Vaše prigovaranje ih jednostavno živcira.
  • I vi i dijete koncentrirate se samo na negativan dio stvari, a ne na njegovo rješenje.
  • Ako zahtijevate nešto od svog djeteta, smislite jasne upute i upozorite ih na posljedice i toga se držite.

Ne propustite