TENZIJE

Šta ruski zvaničnici rade na granici Srbije i Kosova?

Objavljeno:27.09.2021 - 22:16
A A A Times Arial

Foto: RSE

Prisustvo ruskih zvaničnika, u pratnji srbijanskih, u objektima Vojske Srbije na samoj granici Srbije i Kosova je konfuzna poruka Beograda koja može naići na osude od zemalja Zapada, ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Kosovski Srbi već osmi dan blokiraju dva prijelaza na sjeveru Kosova – Jarinje i Brnjak – zbog odluke o reciprocitetu, ali i zbog odluke da će tablice sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbija, biti konfiskovane.

Svega nekoliko kilometara sjevernije, ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović su 26. septembra obišli dio snaga Vojske Srbije koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u vojnoj bazi “Rudnica”, u blizini grada Raška, na pravcu ka graničnom prijelazu Jarinje.

Sa njima su bili i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko, a kao razlog navodi se “kako bi se lično uvjerili u aktuelnu situaciju”.

Boško Jakšić ocjenjuje da je to diplomatski poen Moskve, a promašaj Beograda.

“Moskva nastavlja da kosovski konflikt uspješno koristi kao najvažniji kanal širenja svog uticaja. S druge strane, Beograd je nesmotreno odveo ambasadora za Rašku i nema sumnje da će se na Zapadu taj proces tumačiti kao provokacija”, smatra Jakšić.

Šta su poručili ruski i srbijanski zvaničnici?

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Ministarstva odbrane Srbije, ministar Stefanović je zahvalio gostima iz Rusije, “što su se upoznali sa situacijom na administrativnoj liniji i sjeveru KiM [Kosovo i Metohija]”.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko potvrdio je podršku Rusije stavu Beograda i izrazio zabrinutost zvanične Moskve, dodaje se.

“Ovo je usmjereno na etnički čisto Kosovo”, ocijenio je Bocan Harčenko.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!