Novi kineski udarac na kriptovalute najveći je do sada, je li ovo konačni progon?

Vijesti
Novi kineski udarac na kriptovalute najveći je do sada, je li ovo konačni progon?
Oni koji prate vrijednost kriptovaluta već znaju da se iza strmih padova često kriju neke neugodne vijesti, a nerijetko su iste vezane uz Kinu. Do sad smo imali već više naglih povlačenja novca iz kriptovaluta nakon što su se samo pojavile indicije da bi Kina mogla uvesti strože zabrane po pitanju trgovanja i rudarenja kriptovalutama. Bilo je tu i slučajeva gdje su indicije bez pokrića itekako "ljuljale" tržište, no ovog puta vijesti su potvrđene i zadaju novi udarac.

Oni koji prate vrijednost kriptovaluta već znaju da se iza strmih padova često kriju neke neugodne vijesti, a nerijetko su iste vezane uz Kinu. Do sad smo imali već više naglih povlačenja novca iz kriptovaluta nakon što su se samo pojavile indicije da bi Kina mogla uvesti strože zabrane po pitanju trgovanja i rudarenja kriptovalutama. Bilo je tu i slučajeva gdje su indicije bez pokrića itekako "ljuljale" tržište, no ovog puta vijesti su potvrđene i zadaju novi udarac, piše Advance.hr.

Naime, vlasti u Pekingu uvele su široku zabranu trgovanja i rudarenja, najveću ikad uvedenu od strane jedne velike ekonomije. Je li riječ o još jednom potezu u nizu? Da, ali zapravo i više od toga - ove nove zabrane imaju za cilj pozatvarati sve one "rupe u zakonu" na temelju kojih je kripto-svijet još uvijek egzistirao na prostoru Kine, a riječ je ponajviše o udaru na burze i servise koji se bave kriptovalutama.

Kako to da se ovaj udarac nije još i znatnije osjetio na vrijednosti kriptovaluta poput Bitcoina (trenutačna vrijednost mu je oko 43K USD)? Zato jer se potez očekivao, a brojni akteri koji se bave kriptovalutama već su na vrijeme "pobjegli" iz Kine odnosno prebacili svoje servise u druge zemlje.

Ipak, loše vijesti su loše vijesti, a ove će imati posljedica. Naime, 10 moćnih kineskih vladinih tijela objavilo je zajedničku izjavu u kojoj se navodi kako će napraviti sve kako bi se "iskorijenile ilegalne aktivnosti vezane uz kriptovalute".

Zašto se Kina toliko protivi kriptovalutama u vrijeme dok ih neke zemlje usvajaju kao sredstvo plaćanja (za sada samo El Salvador)? Mnogo je razloga, no možda i najveći je činjenica da je riječ o financijama nad kojima nemaju kontrolu te ih stoga vide i kao potencijalnu opasnost.

Ne propustite