Novi rezultati u Njemačkoj: SPD u blagom vodstvu ispred konzervativaca

Objavljeno:26.09.2021 - 21:16
A A A Times Arial

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) je u blagoj prednosti nakon danas održanih parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, pokazuju izborne ankete.

Prema rezultatima ankete na koju se poziva javni servis ARD, SPD ima podršku 25,5 posto glasača, dok njihov glavni protivnik Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CDU) zajedno imaju podršku 24,5 posto glasača.

Prema rezultatima ankete na koju se poziva ZDF, socijaldemokrati imaju još veći broj glasova, odnosno 25,7 posto, dok konzervativni blok ima 24,6 posto glasova.

Centralna izborna komisija Njemačke još nije objavila prve zvanične rezultate izbora, ali je izgledno da će se to uskoro desiti.

Trećeplasirana je stranka Zelenih koji imaju podršku od 13 do skoro 15 posto glasača, u zavisnosti od toga ko objavljuje izlazne ankete.

Socijaldemokrati i Zeleni su vrlo zadovoljni izbornim rezultatima. Jedan od zvaničnika Zelenih je u izjavi za Deutsche Welle (DW) poručio da je SPD pobjednik, a da su oni još veći pobjednik. Njihova kandidatkinja za kancelara Annalena Baerbock je ocijenila da su rezultati "fantastični".

Socijaldemokratski kandidat za kancelara Olaf Scholz je istakao da će građani biti, kako je kazao, zadovoljni zbog toga što su glasali za socijaldemokrate.

Kandidat konzervativaca - CDU/CSU za kancelara Armin Laschet je naglasio da ne mogu biti zadovoljni rezultatima. Ovo je njihov najlošiji rezultat u historiji.

Podsjećamo, prve izlazne ankete pokazale su da su SPD i CDU/CSU potpuno izjednačeni po broju glasova. CDU/CSU je predvodio njemačku vlast u posljednjih 16 godina. Vladu je predvodila Angela Merkel koja je najavila povlačenje iz aktivne politike.

Novi.ba/Klix