ZAGREB

Ef. Kavazović u Zagrebu: S kršćanima i jevrejima gradimo zajednički dom

Objavljeno:24.09.2021 - 16:58
A A A Times Arial

U okviru posjete Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović održao je danas hutbu u Zagrebačkoj džamiji.

Reisu-l-ulema Kavazović je u hutbi govorio o čovjekovoj prirodi, fitretu – prirodnoj vjeri u kojoj se rađa, ali i iskušenjima koja ga prate u životu. Ta mnoga iskušenja prevazilaze se upravo kroz strpljenje, oslanjanje na Allaha, ali i podršku jednih drugima, kazao je.

“Naša vjera i kultura ustanovile su vakuf, kao trajno dobro u korist zajednice, njenih različitih potreba, zarad njena napretka i razvoja. I ovo zdanje, ova džamija, nastala je na ideji brige o zajednici koja se pretvorila u trajno dobro, koje će, s Božijom pomoći, trajati stoljećima, na radost I nas živih I onih koji su preselili na bolji svijet… Čovjek na dunjaluku ne može opstati sam, u svom zatvorenom svijetu. Kako to ne može pojedinac ne mogu ni grupa, rod, pleme ili narod. Sve što je čovjek postigao tokom povijesti postigao je u otvorenoj zajednici, zajedno s drugima. Stoga, moramo zagovarati otvorenost i tražiti od drugih da budu otvoreni za nas”,  kazao je reisu-l-ulema.

Pozvao je sve muslimane u Evropi na važnu obavezu – da “zajedno s braćom i prijateljima, kršćanima i jevrejima, grade zajednički dom koji će biti prostran za sve Ibrahimove, a.s., potomke”.

“Da zajedno gradimo civilizaciju čiji će korijeni biti judeo-kršćansko-islamski, kao novu nadu za ljudski rod. To je nada za koju su živjeli naši preci i nada u kojoj ćemo živjeti i mi i za ovu ideju se boriti. Naša ruka je ispružena i naš poziv je otvoren. Previše je zla, nepovjerenja i zaziranja u našoj prošlosti da bismo bili inertni i lijeni. Vrijeme je da postanemo združeni i poduzetni u zajedničkim naporima da naša budućnost i budućnost onih koji dolaze za nama bude mirnija, svjetlija i prosperitetnija”, poručio je reisu-l-ulema.

Na kraju je imao još jednu poruku za muslimane u Hrvatskoj.

“Volite ovu zemlju, ona je vaša domovina, ali i pomozite da se uspostave dobri odnosi s našom Bosnom i Hercegovinom”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!