REAKCIJA

Cvijanović: Odluka Ustavnog suda BiH predstavlja državni udar

Objavljeno:24.09.2021 - 16:26
A A A Times Arial

Odluka Ustavnog Suda BiH kojom se Republici Srpskoj pokušava osporiti vlasništvo nad šumama predstavlja državni udar i još jedan antidejtonski atak na RS i njene Ustavom definisane nadležnosti, rekla je predsjednica RS Željka Cvijanović.

“Neustavni pokušaj postepene centralizacije BiH, i to od strane institucije za koju bi Dejtonski Ustav trebao da bude svetinja, nepovratno urušava kako povjerenje među narodima u BiH, tako i same temelje na kojima ona počiva. O kakvoj uređenoj pravnoj državi možemo govoriti ako institucija koja je zadužena za zaštitu ustavnosti u kontinuitetu krši ovaj princip na kojem počivaju sve savremene i uređene zemlje svijeta? Poštujući ustavni poredak BiH, kao i njen najviši pravni akt, Republika Srpska je dužna da odgovarajućim odlukama svojih institucija zaštiti svoju imovinu i vrati stvari u ustavne okvire, popravljajući štetu koju su neustavnim djelovanjem ili odlukama nanijeli visoki predstavnici ili Ustavni sud BiH”, poručila je Cvijanović.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!