TRI NAJPOPULARNIJA RECEPTA ZA ZIMNICU: Ove salate morate da probate! (VIDEO)

Praktična žena
TRI NAJPOPULARNIJA RECEPTA ZA ZIMNICU: Ove salate morate da probate! (VIDEO)
.

Peckana paprika

Sastojci:

5 kg paprike 2 litre vode 400 ml sirćeta 4 ravnih supenih kašika soli 1 glavica bijelog luka Peršun po ukusu malo bibera u zrnu

Priprema: Papriku oprati i očistiti od sjemenki i peteljki. Poređati u pleh i peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Kad ubacite papriku pojačajte na 250 stepeni. Ukupno se peče 5-10 minuta. Ostaviti da se ohlade i omekšaju, a za to vrijeme napraviti tečnost za prelivanje.

Dve litre vode pomiješati sa 400 ml sirćeta (ako volite kiselije, stavite više). Dodajte 4 ravne kašike soli. Sve izmiješati da se so rastvori. Bijeli luk iseckati, kao i peršun.


U čistu teglu ređati papriku, pa luk, pa malo sjekcanog peršuna i tako u krug dok ne napunite teglu. Ako volite ljuto, dodajte malo bibera u zrnu na pola ređanja. Dobro zaglavite papriku da ne bi isplivala, ili stavite pritiskač na vrh, pa nalijte tečnost. Sačekajte da se lijepo rasporedi, ako treba dodajte još, tako da bude do vrha, a paprika potpuno pokrivena.

Pasterizovati papriku – staviti je u rernu koju treba uključiti na 100 stepeni. Neka stoji oko pola sata, a zatim isključite rernu i ostavite da se salata potpuno ohladi, pa je odložite u špajz sa ostalom zimnicom.


2. Pečena paprika sa bijelim lukom i šargarepom

Sastojci:

5 kg paprike 2 kg šargarepe 1-3 glavice belog luka 3 vezice peršuna 1 čaša sirćeta Pola litre ulja Soli po ukusu 1 kašika šećera pasterizovati ili dodati 1 konzervans

Priprema: Ispeći papriku u rerni na 200 sepeni. Okrećite je s cremena na vrijeme da se svuda jednako ispeče. Pečenu papriku staviti u cijediljku i poklopiti da se ocedi I popari, kako bi se kasnije lakše ljuštila.

Za to vrijeme skuvati očišćenu šargarepu. Ohlađenu papriku oljuštiti I izbaciti semenke I peteljke. Iseckati papriku na trakice, a šargarepu na tanke kolutiće. U secku usitniti bijeli luk I peršun. U velikoj činiji izmešati sve povrće – papriku, šargarepu, beli luk i peršun. Sve lijepo izmiješati pa dodati sirće i ulje. Zatim dodati šećer i so po ukusu. Dodajte konzervans ako ne želite da pasterizujete salatu. Napunite tegle salatom.

3. Pečena paprika sa bijelim lukom

Sastojci:

3 kg paprike 1 glavica bijelog luka Pola vezice peršuna 2 supene kašike soli 200 ml sirćeta 80 ml ulja

Priprema: Oprati i obrisati papriku, pa je ispeći lepo sa svih strana. Pečenu papriku stavite u kesu ili šerpu, pa poklopite. Oljuštite je i odstranite drške i sjemenke. Isecite papriku na kockice ili trake. Iseckajte beli luk pa dodajte u papriku, pa dodajte isjeckan peršun. Posolite, pa nalijte sirće i ulje.

Dobro promiješati pa puniti tegle. U šerpu stavite čistu krpu, pa poređajte tegle u nju tako da se ne dodiruju. Nalijte toplu vodu ali ne do vrha tegli. Stavite na tihu vatru 30-45 minuta, da voda struji, nikako da ključa. Ostavite da se ohlade u toj vodi, pa izvadite i odložite sa ostalom zimnicom.

Ne propustite