Objavite spisak javnih nabavki ili ćete biti saučesnici onima koji su se obogatili dok je narod RS bio zaključan u svojim kućama

Bosna i Hercegovina
Objavite spisak javnih nabavki ili ćete biti saučesnici onima koji su se obogatili dok je narod RS bio zaključan u svojim kućama
.

Igor Crnadak, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, uputio je otvoreno pismo predsjednici entiteta RS Željki Cvijanović i premijeru Radovanu Viškoviću u kojem ih je podsjetio na obećanje koje je dato prošle godine, a koje se odnosi na objavljivanje spiska svih javnih nabavki koje je RS provela za vrijeme trajanja vanrednog stanja.

screenshot-14

- Obraćam vam se povodom obećanja koje ste javno izrekli na sjednici NSRS-a održanoj 21. maja 2020. godine, kada smo donijeli odluku o ukidanju vanrednog stranja, a koje se odnosi na to da ćete obezbjediti da se objavi spisak svih javnih nabavki koje je RS provela za vrijeme trajanja vanrednog stanja. Iako je prošlo 16 mjeseci od tada, javnost RS još nije dobila informaciju ko je dobio poslove javnih nabavki za vrijeme korone, šta se nabavljalo i po kojim cijenama - naveo je Crnadak u pismu.

Istakao je da je kao poslanik iskoristio i mogućnost poslaničkog pitanja Vladi RS, te zatražio ovu informaciju, ali da nije dobio odgovor.

- Danas, nakon što je pravosuđe RS započelo ozbiljnu istragu višemilionske pljačke narodnog novca koja se odigrala tokom pandemije koronavirusa u Republici Srpskoj, uključujući i hapšenja pojedinih lica, pozivam vas da prestanete skrivati podatke koji se tiču ovog mučnog perioda i da u narednim danima objavite spisak svih nabavki. Ukoliko i dalje budete krili ovu informaciju, sasvim logično je da ćete u javnosti biti prepoznati kao neko ko je saučesnik ili, u najmanju ruku, zaštitnik onih koji su se obogatili dok je narod RS bio zaključan u svojim kućama, a kompletna privreda onemogućena da radi - istakao je Crnadak.

On kaže da se sve ove informacije mogu objaviti, ako to žele. Poručio je Cvijanović i Viškoviću da sami izaberu, hoćete li stati na stranu naroda i javnosti ili na stranu onih koji su opljačkali RS.

- Ako ništa drugo, budite razumni, ovi podaci će svakako biti dostupni svima, najkasnije sljedeće godine. Učinite veliku stvar za RS, ispunite svoje obećanje iz maja prošle godine, objavite spisak - zaključuje se u pismu.

Izvor:Avaz

Ne propustite