BUDITE LI SE USRED NOĆI: Tijelo pokušava da vam poruči važne stvari, OBRATITE PAŽNJU NA ZADNJU

Porodica i zdravlje
BUDITE LI SE USRED NOĆI: Tijelo pokušava da vam poruči važne stvari, OBRATITE PAŽNJU NA ZADNJU
.

Nesanica i česti prekidi sna mogu da budu posljedica ozbiljnijih problema, ali i loših životnih navika.

Preporučljivo je da se spava od sedam do osam sati tokom noći. Međutim ako se često budite iz sna, to znači da vam vaše tijelo nešto poručuje. Pozabavite se svojim zdravljem.

Kada se često budite, niste u mogućnosti da se adekvatno odmorite, a to izaziva dalje probleme sa zdravljem.  Sve u toku dana što vam se desilo, životne navike, tempo, akumuliran stres manifestuje se tokom noći i to narušavanjem kvaliteta vašeg sna.

nesanica-64584fbc779d0a7c9780b529bb202db7-view-article-new

Ovih devet znakova pokazuju da ćete imati besanu noć.

Pijete mnogo vode uvečer

Dobro je da ste hidrirani, ali mnogo vode prije spavanja može da odvede do učestalog mokrenja. Ako idete u toalet, morate da ustanete, da upalite svjetlo i da se ponovo vratite u već ohlađen krevet. 

mineralna-voda-pixabay

Toplo vam je u spavaćoj sobi

Ako se učestalo budite noću, provjerite temperaturu u sobi. Optimalno bi bilo da ima između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Sve preko toga će izazvati neželjena buđenja.

Pod stresom ste

Ako se brinete oko nečaga što se već dogodilo ili oko nečega što vas čeka sljedećeg dana, sigurno nećete moći da zaspita, a ako i zaspite velike su šanse da se često budite. Bilo bi dobro da poslije stresnog dana isprobate meditaciju.

peoplestressedwomanheadachejpg

Unosite previše kofeina

Popodnevna kafa može da vam napravi problem sa snom. Kofein se u organizmu zadržava od 4 do 7 sati, a poznato je da održava koncentraciju koja vam u toku sna nikako ne treba.

Koristite digitalne uređaju neposredno prije spavanja

Ako imate naviku da čačkate telefon dok se spremate za spavanje, znajte da ste u potpunosti razbudili svoj organizam. Ako su vam napeti čulo vida i čulo sluha, onda je krv prisutnija u mozgu, a to ne dovodi do mirne noći.

mobitel

Trenirate uvečer

Postoji vrsta treninga koja ne ometa spavanje, ali ona podrazumijeva sklop laganih vežbica. Ipak, ako imate naporan trening uveče, onda pojačavate svoju cirkulaciju i povišavate krvni pritisak, mišići su vam napeti i tu nema spavanja.

Možda imate apneu

Apnea je poremećej disanja tokom spavanja, koji se manifestuje kao kratkotrajan prekid ovog procesa. Tada se naglo budite, prilično uznemireni, ali često ne znate šta vas je snašlo. Bilo bi dobro da vam partner ili neko ko može da spava sa vama ukaže na problem ukoliko uoči prekide disanja u trajanju id 10-15 sekundi.

Ne propustite