NAKON 13 MJESECI POLITIČKE KRIZE LIBANON IMA VLADU I 1.1 MILIJARDU USD OD MMF-A: Može li se spasiti nekoć prosperitetna zemlja gdje je u aktualnoj krizi čak tri četvrtina stanovnika završilo u siromaštvu?

Objavljeno:17.09.2021 - 19:24
A A A Times Arial

Libanon je nakon 13 mjeseci političke krize napokon sastavio novu Vladu. Novi premijer je dobro poznati libanonski političar Najib Mikati (na slici na vrhu teksta) koji je već bio premijer u nekoliko navrata (inače je i dobro povezan s poslovnim krugovima u susjednoj Siriji). Čin formiranja Vlade odmah je doveo i do osiguranja novog paketa od MMF-a u iznosu od 1.1 milijardi USD za libanonsku ekonomiju koja se već neko vrijeme nalazi na rubu.

Koliko će ovo stabilizirati Libanon tek će se vidjeti, no činjenica je da je Libanon danas tek sjena vlastite prošlosti pošto je nekoć slovio za vrlo prosperitetnu zemlju. Aktualna kriza je pak razorila zemlju te gurnula čak tri četvrtine stanovništva u siromaštvo.

Kad je ponestalo stranih valuta krenule su velike nestašice od hrane, goriva do lijekova, a iste se osjećaju sad već mjesecima. Posve je jasno da će ova nova Vlada morati djelovati brzo kako bi se spriječio veći ponor, ali i mogućnost izbijanja sukoba.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!