ANALIZA

PODMORNICE ZA AUSTRALIJU I LEKCIJA ZA PARIZ: Francuska je gnjevna nakon što joj je SAD preoteo posao težak čak 40 milijardi USD - "Ovo je nož u leđa, Biden se ponio poput Trumpa, ovakve stvari se ne rade saveznicima!"

Objavljeno:16.09.2021 - 16:31
A A A Times Arial

Francuske vlasti su ljute, s razlogom, a iz Pariza poručuju kako se Joe Biden ponio "poput Donalda Trumpa". Razlog je jučerašnja objava da će SAD i Britanija graditi nuklearne podmornice za Australiju. Naime, Australija je još 2016. godine odabrala upravo Francusku za izgradnju nove pomorničke flote, a riječ je o poslu koji je težak čak 40 milijardi USD, piše Advance.hr.

No, sada je Washington, u suradnji s Londonom, jednostavno izgurao Francusku te su im preoteli iznimno unosan posao.

Francuski ministar vanjskih poslova, Jean-Yves Le Drian (na slici na vrhu teksta), komentirao je: "Ova brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka podsjetila me jako na stvari kakve je radio Trump. Ljut sam i ogorčen. Ovakve stvari se ne rade saveznicima. Ovo je nož u leđa. Izgradili smo odnos povjerenja s Australijom i sada je taj odnos slomljen".

Dakako, čini se da je Francuska još jednom dobila lekciju da nisu svi saveznici baš jednaki, odnosno da ona jednostavno ne pripada onom ekskluzivnom savezu koji tvori tzv. "Klub od 5 očiju" (SAD, Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland).