Održan okrugli stol nacionalnih manjina Srbije

Region
Održan okrugli stol nacionalnih manjina Srbije
U Beogradu je danas održan okrugli stol na kojem se govorilo o utjecaju nacionalnih manjina u toj državi.

U Beogradu je danas održan okrugli stol na kojem se govorilo o utjecaju nacionalnih manjina u toj državi.

Nedavno su u Srbiji održani izbori za Nacionalna vijeća (savjete) manjina, pa je potrebno uspostavljanje konstuktivnog dijaloga između ovih vijeća, državnih organa i organizacija civilnog društva.

Uloga, značaj i izazovi nacionalnih vijeća je u ostvarivanju prava nacionalnih manjina na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obavještavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma.

Aktivistica za ljudska prava i poslanica Demokratske stranke Aida Ćorović pozvala je sve predstavnike Nacionalnih vijeća nacionalnih manjina da šalju tekstove, poeziju, prozu jer, kako je rekla, cilj Vijeća je da ostane pisani trag nacionalnih manjina.

- Ono što očigledno fali u našem prostoru društvenom jeste to da su jezici manjina nedovoljno zastupljeni i kada pravite poređenje sa Vojvodinom i sa ostatkom Srbije vidjet ćete ogromnu diskrapancu, što je moglo da se vidi i u toku izbora za Nacionalne savjete, rekla je Ćorović.

Ćorović je navela da na posljednjem popisu stanovništva 17% popisanih državljana Srbije pripadaju nekoj od nacionalnih manjina, ali dodaje da taj postotak prelazi i 20%, s obzirom da nisu svi prihvatili popis.

Filozof i religiolog Miroslav Keveždi rekao je da u kulturni sistem spadaju i obrazovanje i jezik i mediji, što bi moglo da se na neki način kaže da kultura obuhvata sve ono što je dato nacionalnom vijeću kao područje upravljanja.

- Nacionalnim savjetima je dato da grade te kulturne sisteme, oni mogu da osnivaju ustanove kulture, koje mogu da budu posrednici i da funkcionišu kao one koje čuvaju i razvijaju kulturne sadržaje. Nacionalni savjeti mogu da podržavaju, afirmišu recimo različite porodice, da ih štite, mogu da njeguju publiku i one kreiraju kulturni život i to se događa već više od deset godina, rekao je Keveždi.

Inače, najbrojnije nacionalne manjine u Srbiji su vojvođanski Mađari, Romi i sandžački Bošnjaci.

Ne propustite