SLOVENIJA

Nekoliko policajaca povrijeđeno u Ljubljani, upotrijebljeni suzavac i vodeni top

Objavljeno:15.09.2021 - 23:09
A A A Times Arial

Foto: 24ur.com / Luka Kotnik

 Protivnici mjera za suzbijanje korone večeras su se okupili na Trgu republike u Ljubljani. Oni su kritizirali vladu skandirajući da podnese ostavku. Nakon dva sata zapalili su baklje i počeli ih bacati na Parlament Slovenije, javila je N1 Slovenija.

U neredima je ozlijeđeno više policajaca, a helikopteri su nadlijetali grad. Prosvjedi, na kojima je prema procjenama policije sudjelovalo više od 8000 ljudi, smirili su se oko 22:30.

Prosvjednici, koji su se okupili danas na Trgu republike u Ljubljani, imali su dva zahtjeva: promjenu mjera za suzbijanje covida-19 u preporuke i prijevremene izbore.

Prije prosvjeda organizatori su pozivali na miran skup, no incident se dogodio čim je nepoznata osoba bacila bocu na jednog od policajaca koji su čuvali skup. Okupljeni su se približili i ulazu u zgradu Parlamenta. Policija je stoga pojačala svoju prisutnost ispred Narodne skupštine.

Policija je upotrijebila vodeni top protiv demonstranata koji su bacali flaše, baklje, kamenje i druge predmete na snage reda.

Epidemiološka slika u zemlji se pogoršava. Prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo, u zemlji je trenutno 11.238 aktivnih slučajeva infekcije. Prema podacima Vlade, 347 pacijenata oboljelih od Covida-19 liječi se u bolnicama, od kojih je 75 na intenzivnoj njezi. Šest pacijenata oboljelih od covida umrlo je samo u utorak.

Od danas su u Sloveniji na snazi nove, strožije mjere.