Šta će sada reći Komšić i Džaferović: Merkel snažno podržala "Otvoreni Balkan"

Bosna i Hercegovina
Šta će sada reći Komšić i Džaferović: Merkel snažno podržala "Otvoreni Balkan"
.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas u Tirani da je veoma važno jačati saradnju u regionu.

-  Što više budete birali saradnju to će Berlinski proces biti jači - rekla je Merkel na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom nakon radnog ručka za liderima zemalja Zapadnog Balkana u Tirana biznis parku.

Ona je pohvalila inicijativu "Otvoreni Balkan" iako joj se nisu sve države regiona pridružile. Merkel je rekla da se ova inicijativa zasniva na modelu Evropske unije (EU) i što se više država odluči da sarađuje to će biti bolje za region.

Inicijativu Otvoreni Balkan potpisali su krajem jula ove godine lideri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Inicijativa će omogućiti slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala.

Rama je kazao da, poslije rata, niko za Balkan nije uradio više od njemačke kancelarke i da niko od nje nije bolje razumio ovu regiju.

 - Najveće postignuće Berlinskog procesa je uspostavljanje duha saradnje, interakcije i percepcije zajedničke budućnosti - kazao je Rama.

Berlinski proces pokrenula je Njemačka 2014. godine sa ciljem da promoviše regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu i time ubrza put balkanskih država prema EU.

Merkel je kazala da joj "srce kuca za ovu regiju" iako više neće biti na dužnosti.

- Možda će me sunce namamiti da se vratim i vidim napredak ovih nacija - rekla je Merkel koja boravi u oproštajnoj posjeti jer krajem septembra završava mandat kao njemačka kancelarka.

Inače, inicijativi Otvoreni Balkan žestoko se protive članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Izvor:Avaz

Ne propustite