Potvrđeno: Tužilaštvo KS provjerava obrazovanje Sebije Izetbegović

Bosna i Hercegovina
Potvrđeno: Tužilaštvo KS provjerava obrazovanje Sebije Izetbegović
Tužilaštvo Kantona Sarajevo provjerit će školovanje Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a..

Tužilaštvo Kantona Sarajevo provjerit će školovanje Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a..

Informacija je potvrđena za portal Radiosarajevo.ba iz Tužilaštva KS.

"Po zaprimljenoj informaciji, formiran je predmet u kojem se vrše provjere", potvrdila je za Radiosarajevo.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Predmet je, prema našim saznanjima, formiran nakon Izvještaja Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP), ali i pisanja medija te dopisa iz Zagreba koji je stigao Rifatu Škrijelju, rektoru Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Podsjetimo, Skupština KS jučer je na sjednici podržala prijedlog Kluba Naroda i pravde da se zatraži od Tužilaštva KS provjera navoda o tome da diploma Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a nije u skladu sa zakonom.

Zaključak je usvojen sa 21 glasom ZA.

U zaključcima sa sjednice se navodi:

"Traži se od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da što hitnije izvrši provjere vezane za medijske natpise da direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović nije u skladu sa zakonom položila ispite na postdiplomskom studiju te da je krivotvorila indeks Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
Traži se od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da hitno putem međunarodne pomoći zatraže provjeru vjerodostojnosti gore navadenog indeksa s obzirom da se iz do sada prikupljenih i objavljenih informacija može osnovano zaključiti da postoji sumnja i počinjene krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja".

U obrazloženju se navodi:

"Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nije imala uslove za upis na postdiplomski studij shodno prosjeku ocjena na medicinskom fakultetu.

Također, Zagrebački Univerziteta u svom odgovoru Rektoru Univerziteta u Sarajevu nije mogao potvrditi vjerodostojsnot indeksa koji je priložen kao dokaz da je navedena osoba u Zagrebu položila deset ispita.

Ovakvo stanje je također utvrđeno provjerom Kantonalne inspekcije Kantona Sarajevo".

(Radio Sarajevo)

Ne propustite