VUKOSAVA JE 2 PUTA IMALA MOŽDANI UDAR, sada je opisala SIMPTOME: "Evo šta sam prvo osjetila..."

Zdrav život
VUKOSAVA JE 2 PUTA IMALA MOŽDANI UDAR, sada je opisala SIMPTOME: "Evo šta sam prvo osjetila..."
Morala je promijeni životne navike, pa je po savjetu kardiologa smršala je 15 kilograma...

Morala je promijeni životne navike, pa je po savjetu kardiologa smršala je 15 kilograma...

Vukosava Dišlieski (67) je penzionerka iz Beograda, koja je 37 godina radila u OŠ "Ivan Goran Kovačić", opisala je svoje iskustvo sa čak dva moždana udara.

Kako je rekla, prije dvije godine, dok je bila u vikendici u Beškoj, bez ikakve najave i simptoma, samo je pala na travu. Unuka je primijetila da nešto nije u redu s njom.

- Rekla je da pričam nepovezano, da govorim neke besmislice i to je bio prvi znak suprugu da me odmah odvede kod ljekara - kaže ona za sajt "Budi mudar".

Kako kaže, kod prvog moždanog udara je provela 12 dana u bolnici. Urađene su joj sve potrebne analize, a iz bolnice je otpuštena sa dijagnozom šloga i uz napomenu da je primijećena "laka zakrivljenost lijeve ruke". Nakon 15 dana desio se i drugi moždani udar. Ovog puta, postojali su simptomi upozorenja.

- Jako me je boljela glava, popila sam tabletu i legla u krevet - ispričala i dodala da je narednog jutra sve bilo "normalno". Međutim prilikom doručka, samo joj se ispružila lijeva ruka u kojoj je držala  tanjir i on je pao na pod. Pod hitno su je vratili u bolnicu "Sveti Sava".

O tome šta je dovelo do šloga, Vukosava kaže:

- Činjenica je da sam imala visok krvni pritisak koji je godinama zanemarivan i svima savjetujem da o tome povedu računa - kaže i dodaje da je u bolnici bila izuzetno pozitivna, neprestano je čitala, rešavala ukrštene reči što je dokaz da pšlog nije ostavio trajnije posljedice.

Redovno ide na kontrole i kaže da je opuštena, ne razmišlja o tome kakvi će biti rezultati. Po savjetu kardiologa je smršala čak 15 kg, što je takođe bio jedan od uzroka šloga, i uvela dnevno šetnju od 15 kilometara.

Kako kaže, lijekovi za smirenje, a koje je redovno uzimala pred spavanje, više joj nisu potrebni. Promijenila je životne navike, hrani se zdravije, sama mesi hleb, izbacila je prženu hranu, ima redovnu fizičku aktivnost i osjeća se sjajno. kako kaže stresa nema, naučila je kako da izbjegava stresne situacije, a tome je naučio rad sa djecom.

Pogledajte Vukosavinu priču u videu...

(telegraf.rs)

Ne propustite