NAPRAVITE PINĐUR NA STARINSKI NAČIN: Pravi se lakše i brže od AJVARA, uz malo muke, dobićete odličnu ZIMNICU

Praktična žena
NAPRAVITE PINĐUR NA STARINSKI NAČIN: Pravi se lakše i brže od AJVARA, uz malo muke, dobićete odličnu ZIMNICU
Pinđur je pored ajvara mnogima omiljena zimnica. Pripremaju se na prilično sličan način, ali postoje male razlike u načinu spremanja i sastojcima. Mogli bismo reći da je pinđur neopravdano zapostavljen u odnosu na ajvar, jer, takođe, ima fenomenalan ukus.

Pinđur je pored ajvara mnogima omiljena zimnica. Pripremaju se na prilično sličan način, ali postoje male razlike u načinu spremanja i sastojcima. Mogli bismo reći da je pinđur neopravdano zapostavljen u odnosu na ajvar, jer, takođe, ima fenomenalan ukus.

Kako se pravi pinđur?

Mnogo prostije nego što bi vam se činilo na prvi pogled. Pinđur znatno kraće sprema u odnosu na ajvar, zato što nema potrebe da se paprike melju. Zapravo, u pinđuru i ostaju komadići povrća i to je osnovna razlika između ove dvije vrste zimnice.

Postoje različite varijacije i u pripremi pinđura, no, mi smatramo da su najukusniji oni starinski bakini recepti.

Za pripremu ovog recepta će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

– 3 kilograma paprika,

– 1, 5 kilograma paradajza,

– 70 mililitra jabukovog sirćeta,

– 150 mililitra ulja,

– 50 grama šećera,

– jedna kašika soli,

– začini po ukusu (sveži ili suvi peršun, luk u granulama, bosiljak…)

Priprema: Ovo je osnovna količina od koje ćete dobiti dve tegle od 800 grama. Ako želite da povećate i smanjite količinu uzmite u obzir da paprika uvijek treba da bude duplo više u odnosu na paradajz.

Odaberite mesnate, zdrave crvene paprike sa ravnijom površinom, kako bi se lakše pekle. Paprike možete peći u rerni na pek papiru ukoliko živite u stanu. Domaćice koje imaju dvorište to obično rade napolju. Efekat je sasvim isti i ne utiče na ukus paprike.

Nakon što ispečete paprike, u veću činiju stavite foliju, pa preko paprike i zatvorite foliju da ne ulazi vazduh. Ostavite pečene paprike tokom noći da se lepo ohlade i zapare, tako ćete ih znatno lakše oljuštiti.

Sutradan je vrijeme da se ljušte paprike i istovremeno čiste od koštica. Ne morate se truditi da paprike ostanu čitave, jer ćete ih svakako iscjepkati u pinđuru.

Što se tiče paradajza, možete ga blago prokuvati i oljuštiti, pa onda nasjeckati ili ga možete sa korom samleti u secku. Efekat je sličan, ali ako ne volite da osetite koricu povrća pod nepcima, preporučujemo vam prvu opciju. Druga je kratkotrajnija i lakša.

Kako se pravi pinđur? Pinđur zimnica se dalje priprema tako što uzmete veći lonac i na dno stavite paradajz, koji će odmah pustiti svoju vodu. Preko možete rukom iscjepkati paprike na istnije dijelove, ali ne morate se previše truditi oko toga, zato što će se paprika raspasti prilikom kuvanja.

U povrće dodajte šećer, so, jabukovo sirće i ulje, sve dobro promiješate. Bitno je da kada se priprema pinđur zimnica dno šerpe ili lonca ne gori, pošto će se pinđur krčkati oko 40 minuta.

Ovoliko vremena je potrebno najviše zbog paradajza koji je pun sokova, pa mu treba više vremena dok voda ispari. Iz tog razloga pinđur i jeste nešto tečniji u odnosu na ajvar.

Znaćete da je vaš pinđur od pečenih paprika gotov kada zagrebete po dnu šerpe varjačom i smjesa nije više toliko tečna pa se ne vraća odmah u prethodno stanje. Tada probajte da li odgovara vašem ukusu, dodajte još soli ukoliko je potrebno.

Ako želite malo ljuću varijantu možete isitniti dva čena bijelog luka ili dodati beli luk u granulama i pomiješati. Od začina se još dodaje i peršun.

Smatramo da je ukusnije ukoliko je peršun svjež.

Sve dobro pomešate i kutlačom prespete u prethodno sterilisane tegle. Nemojte odjednom napuniti teglu, dodajte jednu kutlaču, sačekajte da se tegla zapari i onda nastavite sa punjenjem. Tegle dobro zatvorite. Ako se na poklopcu nalazi korozija, stavite prvo foliju, pa tek onda poklopac. Tegle umotajte u ćebe, okrenite naopako i ostavite preko noći da se ohlade i vakumiraju. Pinđur zimnica je spremna!

Ako vas zanima detaljniji prikaz ovog recepta, pogledajte video:

(Espreso.rs)

Ne propustite